Dünyadan eylemler: İşçilerin haksızlıklara yanıtı grev

İşçi sınıfı dünyanın dört bir yanında mücadelelerini sürdürüyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Ocak 2017
  • 09:42

Dünya çapında yoksulluk, işsizlik, sefalet vb. pek çok hak gaspıyla köleliğe mahkum edilmeye çalışılan işçi sınıfı, mücadelelerini dört bir yanda sürdürüyor. Sermayenin arsız saldırılarına karşı işçiler kendi çıkarları ekseninde ortak talepler etrafında birleşerek cevap veriyor, hakları için savaşıyorlar.

Cinsel saldırılara işçilerin yanıtı grev

Uganda’da faaliyet yürüten, Çin devletine ait inşaat firması China Railway Seventh Group’ta çalışan yaklaşık 400 işçi Salı günü greve gitti. Şirketin başkent Kampala’da bulunan bürosu önünde eylem yapan işçiler, bir kadın arkadaşlarına karşı şirket yöneticisinin taciz saldırısını şiddetle ve nefretle kınadılar. Asalak yöneticinin tacizine maruz kalan Agnes Namusisi burada yaptığı konuşmada, cinsel saldırıya karşı geldiği için üç aydır ücretinin de ödenmediğine dikkat çekti. Tacizci patronu nefretle protesto eden işçiler, şirket yönetimini bu çürümüş yaratığı işine son verilmesi uyarısında bulundu. İşçiler ayrıca, işe geç gelmeleri bahane ederek yapılan haksız kesintilere ve uzun mesailere de son verilmesini istediler.

Tazminatların gaspına ve işten atmaya karşı grev

Endonazya’nın Doğu Java eyaletinde bulunan Sidoarjo kentinde yedek parça üretimi yapan PT Jaykay Files Indonesia fabrikasında çalışan yüzlerce işçi greve gitti. Fabrika patronları üretimi, ücretlerin asgari ücretin de altında olduğu Semarang kentine taşımak istiyor. İşçilerin en temel haklarını da gasp etmek isteyen patronlar, tazminatları da ödememek için ellerinden geleni yapmaya çalışıyor. Bunlara karşı işçiler de haklarını almak için greve çıktı.

Sendikal haklarına ve atılan arkadaşlarına sahip çıkmak için grev

Kamboçya’nın Phnom Pen kentindeki Sinosky Hejun Garment konfeksiyon fabrikasında çalışan işçiler sendikal hakları için greve çıktı. İş yerlerinde sendika kurma çalışmaları yürüten işçiler patronların saldırısıyla karşılaştı. İşçilerin en doğal hakları olan sendikal haklarına göz diken patronlar, bir işçiyi işten atarak işçilere boyun eğdirmeye çalıştı. İşten atılan arkadaşlarına sahip çıkan işçiler iş bırakarak, işten atılan arkadaşlarının yeniden işe alınması için greve gittiler.

İLİŞKİLİ HABERLER