Dünyanın pek çok yerinde ekonomik kriz ile birlikte pandemin yükü de üzerine yıkılan işçi ve emekçiler hak gaspları ile karşı karşıya. Pek çok ülkede sendikalar saldırılara grevle yanıt verdi. BirGün’de yer alan habere göre Fransa'da havalimanı işçileri, İran'da petrol sektörü çalışanları, Sri Lanka'da grev yasağına aldırmayan hemşireler, söz konusu emek gaspı olduğunda dünyada sesini yükselten birkaç örnek arasında yer alıyor.
Fransa: Başkent Paris'te havalimanı işçileri Charles de Gaulle Havalimanı'nda 1-5 Temmuz tarihleri arasında düzenlediği grevde önceki gün terminali kapattı, uçuşları aksattı. Unsa, CGT ve CFE-CGC sendikaları, havalimanlarını işleten Paris Havalimanları (ADP) şirketinin bazı ikramiye ve primleri kaldırma kararından vazgeçene dek uyarı grevlerinin devam edeceğini ilan etti. Grevin, Fransa’da tatil sezonunun başladığı, çalışanların büyük kısmının tatile çıktığı temmuz ayının başlangıcına denk gelmesi ise hükümeti endişelendiriyor. Fransa Ulaşım Bakanı Jean-Baptiste Djebbari, grevin dünkü kısmı nedeniyle uçuşlarda 15 ila 30 dakikalık gecikmeler yaşandığını belirtti. ADP ise iş gücünü yüzde 11 düşürmeyi ve kayıplarını azaltmak için çalışanlarının primlerini düşürmeye çalıştığı için işçilerin tepki nedeni. ADP yöneticisi Augustin de Romanet, uçuşların iptal edilmemesi için çalışma yürüttüklerini açıkladı.
İran: 18 Haziran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bir gün sonra taşeron sisteme karşı greve çıkan petrol işçilerinin grevi sekiz ilde yaklaşık 70 petrol, gaz ve petrokimya şirketinde devam ediyor. Başta iskeleciler, tesisatçılar, kaynakçılar ve elektrikçiler olmak üzere işçiler, ücretlerin ayda 220 sterlinden 370 sterline çıkarılmasını istiyor. Ayrıca, belirli süreli sözleşmeli işçilere her 20 iş günü için 10 gün izin veren 2010 iş kanununun uygulanması talep ediliyor. Taşeron sistemin kaldırılmasını isteyen işçiler ayrıca ortak yurtlarda daha iyi yaşam koşulları ve daha yüksek sağlık ve güvenlik önlemleri istiyor. Petrol endüstrisindeki 41 bin taşeron işçisinin haklarını destekleyen Sözleşmeli Petrol İşçileri Konseyi, "Bazı şirket yönetimlerinin grevdeki gündelikçileri acımasızca işten çıkardığını ve hemen yerlerini değiştirdiğini gördük" açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise grevin üretim, dağıtım ve ihracatı etkilemeyeceği yönünde Meclis'e taahhüt vermesi de dikkat çekti.
Sri Lanka: Güney Asya'nın 22 milyon nüfuslu ülkesi bugünlerde Devlet Başkanı Gotabaya Rajapakse hükümetince kamu çalışanlarına grev yasağı getirilmesi kararı üzerine grevlere tanık oluyor. Yaklaşık 30 bin hemşire iki günlük uyarı grevine çıktı. Çalışma koşullarının ve ücretlerinin iyileştirilmesini talep eden hemşireler, grev yasağına rağmen birçok hastanede iş bıraktı. Hükümet yayınladığı kararnameyle pandemi dönemi kamu işçilerinden greve çıkanlar hakkında cezai işlem başlatılacağını açıklamıştı.
Boykot çağrısı
Avustralya: Kıta ülkesinde ABD merkezli General Mills şirketi çalışanı yüzlerce işçinin üç hafta süren grevi kazanımla sonuçlandı. Birleşik İşçi Sendikası (UWU) üyesi işçiler, maaş artışı talebine karşılık şirketten yüzde 9'luk ücret artışı hakkı elde etti. Ayrıca greve katılan tüm işçilere bin 500 dolar ikramiye verilmesi talebi de kabul edildi. UWU sözcüsü Erryn Creshull, "General Mills bize gelip ortalama yüzde 1,5 maaş zammı teklif ettiğinde ağlayacak gibiydik. Ağlamak yerine savaşmaya karar verdık " açıklaması yaptı. Yerel halkın grev hattına ziyaretlerinin de işçilerle dayanışma örneği bakımından önemli olduğunu söyleyen Creshull, ülke yurttaşlarına General Mills ürünlerini boykot etme çağrısında bulundu.
Güney Afrika: Belediye İşçileri Sendikası (Samwu), hükümetle yapılan maaş artışı görüşmelerinin tıkanması sonucu grev hazırlığında olduklarını açıkladı. Ülke genelinde 160 binden fazla belediye işçisini temsil eden Samwu, "Ücret müzakerelerini artık sokaklarda sonuçlandıracağız" açıklaması yaptı. Samwu, sektörde potansiyel bir grev için sendika içerisinde yapılan oylamada işçilerin yüzde 80'inin grev kararını onadığını duyurdu. Maliye Bakanı Tito Mboweni'nin önceki gün kamu sektörü çalışanları arasında maaşların düşürülmesini önermesi de ülkedeki kemer sıkma politikalarını gösterir nitelikte.
Kanada: Gümrük ve Göçmenlik Birliği tarafından temsil edilen Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı çalışanları, Port Saint John'da uyarı grevine çıktı. İşçilerin talebi, diğer federal icra kurumlarıyla aynı avantajlara sahip olmak. Bunların arasında, hükümetle çalışma koşullarına ilişkin adil bir sözleşme talebi de yer aldı. Gümrük ve göçmenlik memurlarının yer aldığı Gümrük ve Göçmenlik Birliği kötü çalışma koşullarıyla ülke gündemindeki yerini korurken bu işçiler arasında yapılan grev oylamasının önümüzdeki günlerde sonuçlanacağı duyuruldu.