DSÖ: Durum kötüleşmeden önlem alınmalı

Koronavirüs salgınında dünya çapında günlük vaka sayısında yeni rekora ulaşıldığını açıklayan Dünya Sağlık Örgütü, derhal önlem alınması çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 25 Temmuz 2020
  • 18:43

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), “Dünya çapında bugüne kadar 15,3 milyon kişi Covid-19 enfeksiyonuna yakalandı. 630.000 kişi bu nedenle öldü. Son birkaç gün içindeki vaka artışları bizi endişelendiriyor, durum daha da kötüleşmeden önlem alınmalıdır” dedi. 

DSÖ, koronavirüs (Covid-19) salgını başladığından bu yana 24 saat içinde kuruma intikal eden en yüksek vaka sayısının 284 bin 196 ile 24 Temmuz’da gerçekleştiğini açıkladı.

Vaka artışında Brezilya ve ABD başı çekiyor

Vakalar, özellikle Brezilya ve ABD'de artmaya devam ediyor. Avrupa’daki enfeksiyonlarda da yeniden artışlar kaydediliyor. Amerika Birleşik Devletleri 67 bin, Brezilya 70 binle en fazla günlük vaka sayısı bildiren ülkeler olurken, onu Hindistan 50 binle, Güney Afrika da 13 binle takip etti.

Başından itibaren salgına karşı önlem almayan ve hatta “küçük bir griptir, gelir geçer” diyerek küçümseyen Brezilya devlet başkanı Bolsonaro ve kabinesi, gelinen aşamanın birinci dereceden sorumlusu olarak göze çarpıyor. Efendisi D. Trump ile birlikte Bolsanora da ülkesini koronavirüsle baş başa bırakmış bulunuyor.

Brezilya Sağlık Bakanlığı Cuma akşamı yaptığı açıklamaya göre, Brezilya’da şu ana kadar toplamda 2 milyon 343 bin 366 kişi koronavirüse yakalandı. Son 24 saat içinde Covid-19 nedeniyle 1.156 hayatını kaybetti. Toplamında ise, Latin Amerika'nın en büyük ülkesi Brezilya’da bugüne kadar 85.238 kişi Covid-19 nedeniyle öldü.

Brezilya bu durumda ABD’den sonra dünya genelinde ikinci sırada yer alsa da uzmanlar Brezilya'da gerçek rakamların muhtemelen çok daha yüksek olduğunu söylüyor. Çünkü ülkede çok az sayıda test yapılıyor.

Bilim insanları ve kuruluşlarından yapılan tahminlere göre, enfekte olanların sayısı en az 7 kat, ölenlerin sayısı ise en az 2 kat fazla.

Avrupa’da vaka sayıları yeniden tırmanışa geçti

Öte yandan, korona bahanesiyle sermayeyi kurtarmak için yüz milyarlarca dolarlık yardımda anlaşan Avrupalı kapitalist devletler, ülkelerindeki korona vakalarında yeni bir artışla karşı karşıya. Salgın tedbirlerini sermaye sınıflarının çıkarları uğruna büyük ölçüde kaldıran Avrupalı kapitalist devletler de bu politikalarıyla halk sağlığını tehdit ediyor.

İsviçre’de günlük vaka sayıları 10-20 bandında iken, şimdi 100-150 civarına yükseldi. İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya'da da yeni enfeksiyonların sayısı artmakta. Bu, Bu sabah (25 Temmuz) itibarıyla Robert Koch Enstitüsü’nün verilerine göre, Almanya’da bir gün içinde 781 yeni korona enfeksiyonu kayıtlara geçti. 

Korona krizinin başlangıcından bu yana Almanya'da en az 204 bin 964 kişiye Covid-19 bulaştı ve 9118 kişi de virüsten yaşamını yitirdi. 

“İkinci korona dalgası artık aramızda”

Saksonya eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmer, ikinci dalganın Almanya'ya ulaştığına inanıyor. Rheinische Post gazetesine demeç veren CDU’lu politikacı Winfried Kretschmer, “İkinci korona dalgası artık aramızda. Yeni vakalar günbegün artıyor” ifadelerini kullandı. 

Robert Koch Enstitüsü de, hem Almanya’da hem de dünya çapında artan vaka sayısına dayanarak, “Son birkaç gün içindeki artışlar bizi endişelendiriyor, durum daha da kötüleşmeden önlem alınmalıdır” ifadeleriyle durumun vahametine işaret etti.

Katalonya’da durum “kritik”

İspanya’da da sözde tedbirlerin kaldırıldığı Haziran başından beri en yüksek rakamlara ulaşılmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı, Perşembe günü 971 yeni vaka tespit edildiğini açıkladı, Cuma ise 922 vaka kaydedildi.

Katalonya’da ise son iki hafta içerisinde 8 bine yakın yeni vaka tespit edildi. Aynı dönemde İspanya çapında 16 bin 410 vaka tespit edildi. Katalonya Özerk Bölgesi Halk Sağlığı Sekreteri Josep Maria Argimon bu tabloyu “kritik” olarak değerlendirerek evden çıkmama uyarısı yaptı.

İspanya’daki artışla birlikte Fransa, Norveç, bu ülkeye seyahat etmeme çağrısı yaptı ve buradan ülkeye dönüşlerde karantina uygulanacağını açıkladı.

Fransa’da Perşembe günü bin 62 yeni vaka tespit edildiği açıklanırken, Macron yönetimi durumu değerlendirmek için bir toplantı yaptı. Ülkedeki vaka artışının, bakımevlerinde bulunan 75 yaş üzeri kesimde ve gençlerde yaygın olduğu öne sürülüyor. Fransa’da can kaybı 30 binin üzerinde seyrediyor, vaka sayısı ise 216 bini aşmış durumda.

Vaka artışında dikkat çeken ülkelerden Belçika’da haftalık vaka artışının yüzde 89 olduğu belirtildi. Federal Kriz Merkezi sözcüsü Boudewijn Catry ülkedeki duruma dair açıklamalarda bulunarak virüsün etkisinin devam ettiğini ifade etti ve “tedbirlere devam” çağrısı yaptı. Ülkede koronavirüsten yaşamını yitirenlerin sayısı 10 bine dayanırken, toplam vaka sayısı ise 65 bine yaklaştı.