10 Ocak’ta Shandong eyaletindeki Hushan altın madeninde bir patlama meydana geldi. Madenin girişinin ağır hasar gördüğü patlama sonucunda 22 madenci ocakta mahsur kaldı ve işçilere hâlâ ulaşılamıyor.
Maden girişini kapatan patlamanın nedeni henüz bilinmiyor. Yetkililer, patlamanın madenin girişinden 240 metre uzaklıkta meydana geldiğini, 22 madencinin ise girişten 600 metre uzaklıkta çalıştıklarını kaydetti.
Patlama sonrasında geçen bir haftada işçilerden yaşam belirtisi yoktu. Ardından, 17 Ocak günü, arama kurtarma ekipleri karanlığa açılan küçük deliklerden indirdikleri halatlardan birinin çekildiğini fark ettiler. Madenciler, gönderilen çelik halat yardımıyla ekiplere hayatta olduklarına dair not yolladı. Notta 12 madencinin hayatta olduğu, madenin 5. orta bölümünde 11 madencinin, 6. orta bölümünde ise 1 madencinin olduğu belirtilmişti.
Ocağa açılan küçük deliklerle arama kurtarma ekipleri buralardan madencilere yiyecek ve ilaç sağlıyor. Madencilere, açılan delikten telefon gönderildi. Yapılan görüşmede 1 madencinin kafa travması nedeniyle komada olduğu öğrenildi. Madenci bu süre zarfında yaşamını yitirdi. Yetkililer, 2 madencinin yaralı olduğunu, 8’nin ise sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtti. 10 madencinin durumu ise henüz belirsiz.
BBC’de yer alan habere göre, kurtarma çalışmalarında dar kuyunun genişletilmesi, böylece madencileri yukarı çekip kurtarmak hedefleniyor. Ama sondajın özellikle sert granitten geçmek zorunda olduğu ve madencilerin yüzeyden uzakta sıkışıp kaldığı için bunun zor olduğu ifade ediliyor. Kurtarma ekiplerinin ek bir sorunu da maden ıslandığından madencilerin mahsur kaldığı odanın su baskını riski altında bulunması. Yetkililer ayrıca engellerin çok büyük olduğunu, yolda duran enkazın yaklaşık 70 ton ağırlığında olduğunu da belirtiyor. Bu nedenle Çinli kurtarma ekipleri, yeraltında yüzlerce metre derinlikte hapsolmuş madencileri kurtarmanın iki haftadan fazla sürebileceğini söylüyor.
***
Çin’de çoğu küçük olan eski teknoloji ve ekipman kullanan ayrıca iş güvenliğinin yetersiz olduğu yaklaşık 32 bin kömür dışı maden bulunuyor.
Maden kazaları, iş güvenliği düzenlemelerinin yeterince uygulanmadığı Çin'de nadir değil. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında, bir kömür madenindeki karbonmonoksit sızıntısının ardından 23 madenci yaşamını yitirmişti.
Eylül ayında, Chongqing'in dışındaki başka bir madende yine karbonmonoksitten 16 işçi iş cinayetine kurban gitmişti. Aralık 2019'da Çin'in güneybatısındaki Guizhou eyaletindeki bir kömür madeninde meydana gelen patlamada da en az 14 işçi hayatını kaybetmişti.