"CIA ajanları deşifre ediliyor, yakalanıyor, tasfiye ediliyor"

CIA ajanları ve muhbirleri daha önce de deşifre ediliyor, yakalanıyor, tasfiye diliyordu. Ancak söz konusu gizli mesaj, CIA'in yaşadığı fiyaskoların eskisinden çok daha fazla olduğuna işaret ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 07 Ekim 2021
  • 10:50

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) ajanları ile kullandığı muhbirlerin, son yıllarda birçok ülkede deşifre edildiği ortaya çıktı.

New York Times (NYT) gazetesinin konuya dair haberini kaynak gösteren DW, yurt dışındaki bütün CIA istasyonları ve üslerine gönderilen “çok gizli” ibareli bir mesajda, “ABD adına casusluk yapması için istihdam edilen birçok kişinin kaybedildiğine dair uyarılar” bulunduğunu yazdı.

“CIA karşı istihbarat biriminin geçtiğimiz yıllarda öldürülen, yakalanan veya kimliği açığa çıkan yabancı muhbirlere dair onlarca vakayı incelediği” belirtilen haberde, rakip istihbarat teşkilatları tarafından öldürülen ajanlar olduğu da belirtildi.

Haberde, “CIA’in dünya çapında ABD adına çalışacak muhbirleri istihdam ederken zorlandığı” belirtiliyor ve Rus, Çin, İran, Pakistan gizli servislerinin CIA kaynaklarını yakaladığı ve onları çifte ajana dönüştürdüğü ifade ediliyor.

ABD emperyalizminin yayılmacı, işgalci, darbeci, katliamcı pratikleri anıldığında ilk akla gelen CIA’in bu kadar kayıp vermesi, teşkilatın rakipleri karşısında gerilediği yorumlarına neden oluyor.

DW haberinde, “Bu kadar fazla sayıda muhbirin kimliğinin açığa çıkması diğer ülke istihbaratlarının geldiği noktayı göstermesi açısından da önemli görülüyor. Rakip teşkilatların CIA ajanlarının kaynaklarını tespit etmek için hareketlerini takip etmek amacıyla biyometrik tarama, yüz tanıma, yapay zeka ve hack araçları kullandığı” belirtildi.

CIA ajanları ve muhbirleri daha önce de deşifre ediliyor, yakalanıyor, tasfiye diliyordu. Ancak söz konusu gizli mesaj, CIA’in yaşadığı fiyaskoların eskisinden çok daha fazla olduğuna işaret ediyor. Göründüğü kadarıyla ABD hegemonyasındaki düşüş bu kanlı karanlık örgütte de yankısını buluyor.