Bir milyon Somalili kuraklıktan kaçıyor

Kuraklık Somali’de kıtlığa neden oluyor. NRC ve BM Mülteci Örgütü UNHCR, Somali’de açlık krizi riski altındaki insan sayısının bu yıl beş milyondan yedi milyona çıkacağını bildirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Ağustos 2022
  • 19:00

Kuraklık, dünya çapında milyonlarca insanın hayatını tehdit eden felaketlerden biridir. Etiyopya ve Somali de dahil olmak üzere bazı Afrika ülkelerinde uzun süreli kuraklık yüzbinlerce insanın geçim kaynaklarını yok etti ve kıtlığa yol açtı. Kuraklığın, çölleşmenin nedenleri ve sonuçları bir yana, gelişmiş sanayi ülkelerindeki insanlar, akut su kıtlığının ne anlama geldiğini hayal etmekte zorlanıyorken, dünyanın birçok kurak bölgesinde su kıtlığı olağandır. Kalıcı kuraklıklar milyonlarca insanın geçim kaynaklarını yok ederek kıtlığa neden olabiliyor. Dünya çapında milyonlarca insan kuraklığa kurban gidiyor. Dünya genelinde kurak bölgelere sahip, kuraklığa yatkın olan 110 ülkenin varlığından söz ediliyor.  

Somali bu ülkelerden biridir ve bu ülkede 40 yılı aşkın süredir görülmeyen ve iki yıldır üst üste tarihi bir kuraklık yaşanıyor ve bunun da yol açtığı kıtlık baş gösteriyor. UNHCR, BM Mülteci Ajansı ve Norveç Mülteci Konseyi (NRC) tarafından 12 Ağustos günü açıklanan rakamlara göre, şiddetli kuraklık nedeniyle bu yıl Somali’de 755 binden fazla insan yerinden edildi ve kuraklığın başladığı Ocak 2021’den bu yana toplamı bir milyona ulaştı. 

NRC Somali direktörü Mohamed Abdi, “Bu 1 milyon, Somali için bir alarm sinyalidir” dedi ve ekledi: “Bütün ülke şimdi açlıktan perişan durumda. Gittikçe daha fazla aile, köylerinde kelimenin tam anlamıyla su ve yiyecek kalmadığı için her şeyi geride bırakmak zorunda kalıyor. Çok geç olmadan yardım fonlarının acilen artırılması gerekiyor.”

Birleşmiş Milletler’e göre geçen yıl da buna benzer bir felaket yaşanmıştı. 2021’in başından bu yana, su kaynaklarının kuruduğu, hayvanların öldüğü ve tarlalardaki gıdaların kuruduğu bir milyon insan köylerini terk etmek zorunda kalmıştı. Kuraklık vesilesiyle yerinden kaçan ve kamplara sığınan insanlar, buralarda da açlıkla yüz yüze. Mağdurlardan biri bu açı gerçeği ‘‘Geride kalanların hiç şansı yok, ölmeleri an meselesi” ifadeleriyle dile getirdikten sonra kamplara sığınanların durumunu da şöyle özetliyor:

“Burada bile ölebiliriz çünkü hiçbir şeyimiz yok.”

Kuraklık Somali’de kıtlığa neden oluyor. NRC ve BM Mülteci Örgütü UNHCR, Somali’de açlık krizi riski altındaki insan sayısının bu yıl beş milyondan yedi milyona çıkacağını bildirdi. Daha fazla bağış toplanmazsa durum 213 bin kişi için tam bir felaketle dönüşecek.