BBC'de yönetimin İsrail yanlılığına tepki

BBC'nin Beyrut muhabirinin Filistin’e dönük soykırım saldırılarında İsrail yanlısı tavır alan yönetime tepki gösterdiği e-postalar ortaya çıktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Temmuz 2024
  • 16:30

BBC'nin Beyrut muhabirinin Filistin’e dönük soykırım saldırılarında İsrail yanlısı tavır alan yönetime tepki gösterdiği e-postalar ortaya çıktı.

Arap Araştırmaları Enstitüsü'ne ait Jadaliyya dergisi, İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin sızdırılmış iç e-posta yazışmalarına erişim sağladı.

Yayın kuruluşunun İsrail'in Gazze'deki katliamını haberleştirme konusundaki personel şikayetlerinin derinliğini ortaya koyan yazışmalarda, kuruluşa bağlı muhabirlerin BBC'yi İsrail'e suç ortaklığı yapmakla suçladığı görülüyor.

BBC'nin Beyrut muhabiri Rami Ruhayem, 1 Mayıs 2024 tarihli bir e-postada BBC Genel Müdürü Tim Davie'ye ve BBC Haber personelinin çeşitli departmanlarına, BBC'nin editöryal başarısızlıklarını ayrıntılı olarak açıklayarak, bunları “temel gazetecilik standartlarının ve normlarının uygulanma konusundaki çöküşün kanıtı” olarak değerlendiriyor ve bu durumun İsrail'in propaganda stratejisiyle uyumlu göründüğünü vurguluyor.

Ruhayem, ayrıca BBC yönetiminin personel üyelerinden gelen dayanaklı eleştirilere yanıt vermede başarısız olduğunu belirtiyor.

Jadaliyya dergisi, Ruhayem’in ilk ekteki yazısında şunları ifade ettiğini belirtti:

"BBC'nin halktan hayati bilgileri sakladığını, Filistinlilere karşı kışkırtmaya katkıda bulunduğunu ve İsrail savaş propagandasını yaydığını ve güçlendirdiğini gösteren giderek artan kanıtlar var. Birçoğumuz bu konuda konuştuk ve BBC'nin yayın standartları ve değerleri doğrultusunda acil ve anlamlı bir değişiklik çağrısında bulunduk."

Ruhayem, bunun ardından BBC yönetimine şöyle sesleniyor: 

"İsrail'in Batı'ya bakan propagandacıları devreye giriyor. Görevleri, izleyicileri İsrail'in uluslararası insancıl hukukun sınırları içinde hareket ettiğine, yalnızca silahlı Filistinli gruplara karşı savaş yürüttüğüne ve -mümkün olduğunca- sivillere zarar gelmesini önlemeyi amaçladığına ikna etmek. Yukarıdakilerin, hem katı hem de adil bir meydan okuma oluşturmak için kullanılması gerektiğini belirtmek tartışmalı olmamalıdır. Her röportajda hepsini ortaya koymak mümkün olmasa da, en azından bir kısmını ortaya koymalı ve hepsini - ve daha fazlasını - zaman içinde yapılan çeşitli röportajlarda yansıtmalıyız."

Ruhayem, ikinci ekte de, BBC'nin 7 Ekim'de yaşananlarla ilgili içeriğini inceliyor. Ruhayem, konuyla ilgili şöyle yazıyor:

"Bu makale, o gün ve onu takip eden günlerde olanlarla ilgili değil; daha ziyade, BBC'nin o gün olanlarla ilgili çeşitli iddiaları ele alırken gazetecilik standartlarını uygulayıp uygulamadığı, yanlış uygulayıp uygulamadığı veya basitçe bir kenara atıp atmadığıyla ilgili bir incelemedir. En temel standartların ve değerlerin bazılarında, İsrail'in propaganda amaçlarını ve stratejisini tamamlıyor gibi görünen, süreklileşmiş bir çöküş tespit ettim."