Apple’ın Asya’daki vahşi çalışma rejimi

Daha önce “işçilerimizin uluslararası standartlarda çalışmasını sağlayacağız" açıklamasını yapan Apple’ın fabrikalarında yapılan gizli çekimler 16 saat aralıksız çalıştıktan sonra uyuyan ve ölümle burun buruna çalışan çocuk işçiler gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Aralık 2014
  • 11:38

2010 yılında Çin’de bulunan fabrikalarındaki çalışma koşulları sebebiyle tepki çeken Apple’da çalışma koşulları aynı şekilde devam ediyor. Çin’de bulunan fabrikalarda işçiler az ücretler karşılığında 16 saat boyunca aralıksız çalıştırılırken işçilere tatil hakkı da verilmiyor.

4 yıl önce Apple’ın tedarikçilerinden biri olan Foxconn’da çalışan 14 işçinin intihar etmesi üzerine Apple yönetimi bir dizi iş güvenliği tedbiri açıklamış ve açıklanan standartları tutturamayan tedarikçilerle çalışılmayacağını açıklamıştı. Ancak Apple’ın fabrikalarında yapılan son gözlemler de iş güvenliği önlemlerinin uygulanmadığını gösterdi.

Üretim bandında 12 saat aralıksız çalışan işçiler sandalyelere oturur oturmaz uyuyakalırken iş güvenliği önlemlerinin uygulanmadığı görüldü.

Öte yandan işçiler, mesai sonrasında da hiçbir ücrete tabi olmadan zorla toplantılara katılmak zorunda bırakılıyor.

 

Çocuklar ölümle burun buruna

iPhoneların üretiminde kullanılan en önemli hammaddelerden birisi olan kalayın çıkarıldığı Endonezya'da da kaçak madenlerde çalışan çocuk işçilerin ölümle burun buruna olduğu gözlemlendi. Madenlerden çıkarılan kalaylar kaçakçılar aracılığıyla Apple’a çalışan dökümhanelere satış yapıyor.

Şirket bu konuda açıklama yaparak 'Çok karmaşık bir konu' yorumunu yaptı ve ucuza mal ettiği kalay madenini Endonezya’dan almamak yerine üreticilerin koşullarını düzeltmek istediklerini öne sürdü. Ancak Endonezya’da görülenler şirketin bu konuda hiçbir adım atmadığını gösterdi.

Apple, Çin’de bulunan fabrikalarla ilgili "İşçilerine adil ve güvenli iş ortamları sağlama konusunda Apple'dan daha fazla çaba gösteren başka bir şirket yok" diyerek işçilerin verilen aralarda 'kestirmesinin' alışıldık bir durum olduğunu belirtti.