Afrika ülkesi Gabon‘da darbe girişimi

Gabon’da darbe girişiminde bulunan askerlerin tutuklandığı açıklandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 07 Ocak 2019
  • 18:16

Afrika ülkesi Gabon'da askeri darbe girişiminde bulunuldu. Bir grup asker sabahın erken saatlerinde Ulusal Radyo‘yu ele geçirdi. Devlet radyosundan yayınladıkları bildiriyi okuyan askerler, Fas‘ta bulunan Cumhurbaşkanı Ali Bongo‘dan duydukları rahatsızlığı dile getirerek yılbaşı mesajının hayal kırıklığı oluşturduğunu, cumhurbaşkanlığı sorumluluklarını yerine getiremeyeceğinin anlaşıldığını belirttiler. Yanı sıra, darbenin Bongo‘nun tartışmalı bir seçim sonucuyla zaferini ilan ettiği 31 Ağustos 2016‘da meydana gelen şiddet olaylarında “vatandaşları öldürenlere” karşı, “demokrasiyi onarmak” için yapıldığını ileri sürdüler.

Kendilerini "Savunma ve Güvenlik Güçleri Yurtsever Cephesi" olarak tanımlayan askeri grubun darbe girişimi bastırıldı. Gabon hükümeti sözcüsü darbe girişiminden saatler sonra yaptığı bir açıklamayla “İsyanın bastırıldı, durum kontrol altında” dedi. Darbeye karışan beş askerden dördünün tutuklandığı, birinin ise kaçtığı bildirildi.

Başkentte durumun sakin olmasına karşın cadde ve sokaklarda çok sayıda asker ve polisin olduğu, zırhlı araçların başkentte bazı noktaları kapattığı ve tankların sokaklarda devriye gezdiği bildirildi. Yanı sıra başkent Libreville‘de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Darbe girişimine ilk tepkiyi gösteren Fransa, darbe girişimini kınarken, ülkede herhangi bir sistem değişikliğinin anayasada demokratik yollarla yapılacak değişikliklerle mümkün olabileceğini belirtti. Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed ise, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Afrika Birliği, Gabon’da bu sabah yaşanan darbe girişimini güçlü şekilde kınamaktadır” ifadesini kullanarak birliğin bütün anayasaya aykırı iktidar değişimlerini tümden reddettiğini dile getirdi.

Ali Bongo kimdir?

1967'den beri Gabon Devlet Başkanı olan Omar Bongo‘nun oğlu olan Ali Bongo Ondimba, babasının başkanlığı sırasında 1989-1991 yılları arasında Dışişleri Bakanı ve 1991-1999 yılları arasında Millet Meclisi‘nde bir milletvekili olarak Bongoville‘yi temsil ediyordu. Sonradan 1999-2009 yılları arasında Milli Savunma Bakanı oldu. Ağustos 2009‘dan itibaren Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Resmi sonuçlara göre aldığı %42 oy ile seçimleri kazandı ve yeni Cumhurbaşkanı oldu. 2016 yılında yeniden başkan seçildiği seçimler sonrasında seçimlerde hile olduğu iddialarıyla birlikte şiddet olayları yaşanmıştı.

Cumhurbaşkanı Bongo, Suudi Arabistan‘da düzenlenen "Geleceğe Yatırım Girişimi Konferansı"na katılmak için gittiği Riyad‘da 24 Ekim'de rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmış, hastanede geçirdiği ameliyat sonrası felç geçirdiği ve suni komaya sokulduğu ileri sürülmüştü. Bunun üzerine Bongo, Fas‘ın davetini kabul ederek, tedavi için bu ülkeye gitmişti. Uzun süre haber alınamaması nedeniyle de öldürüldüğü dahi iddia edilmişti.

Bongo ailesi, petrol üreticisi ülke Gabon’da çeyrek yüzyıldır iktidarda bulunuyor.  

 

 

İLİŞKİLİ HABERLER