Afrika kıtasında 1 milyar insan aşısız

DSÖ, Covid-19'a karşı etki gösterdiği belirlenen 2 ilacın tedavide kullanımını tavsiye etti ve Afrika kıtasında yaklaşık 1 milyar insanın aşısız olduğunu belirtti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 14 Ocak 2022
  • 23:35

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Uluslararası Uzmanlar Standart Geliştirme Grubu'nun Covid-18 tedavisinde kullanılacak iki yeni ilaç tavsiyesinde bulunduğu yazılı bir açıklama yaptı. Açıklama Covid-19'a yakalanan hafif, ağır ve kritik durumdaki yaklaşık 4 bin hasta üzerinde yaptığı 7 ayrı denemenin ardından eklem iltihabı ilaçlarının Covid-19'a karşı etkinliğine dair önerilerine yer verildi.

Buna göre, eklem iltihabı ilaçları Baricitinib ile Interleukin-6'nın (IL-6), kortikosteroid ilaçla birlikte kullanıldığında ağır durumdaki Covid-19 hastalarının iyileşmesine olumlu etki sağladığı tespit edildi. Uzmanlar, bu iki ilacın asla aynı anda kullanılmaması gerektiği uyarısında bulundu. Durumu ağır olmayan hastalar için ise monoklonal antikor ilaçlarından Sotrovimab'ın kullanımı "belirli şartlar altında" tavsiye edildi. Klinik denemelerde yine eklem iltihabı ilaçları olan Ruksolitinib ve Tofasitinib'in kullanımının hastalarda iyileşme sağladığı, ancak Covid-19'un Omicron gibi yeni varyantlarına karşı etkililiğine dair yeterli kanıt elde edilemediği belirtilerek, bunların kullanımı önerilmedi.

Afrika kıtasında yaklaşık 1 milyar insan aşısız

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Uluslararası Sağlık Tüzüğü (IHR) Covid-19 Acil Komitesi onuncu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Afrika kıtasında nüfusun yüzde 85'ine tekabül eden yaklaşık 1 milyar insana tek doz Covid-19 aşısı yapılamadığını belirterek, "Aradaki bu farkı kapatamazsak salgının akut aşamasını sona erdiremeyiz" uyarısında bulundu.

Ghebreyesus, şu anda dünya çapında 9,4 milyar dozdan fazla Covid-19 aşısı uygulandığını vurgulayarak bunun azlığını şu ifadelerle dile getirdi:

"Ancak 90 ülke geçen yılın sonuna kadar nüfuslarının yüzde 40'ını aşılama hedefine ulaşamadı ve bu ülkelerden 36'sı henüz nüfuslarının yüzde 10'unu aşılayamadı."