İran’da benzin fiyatlarına yapılan zamma karşı protestolar 5. gününü geride bırakırken, molla rejiminin uyguladığı devlet terörü bir kez daha gözler önüne serildi.
Ülkede internetin üç gündür kesik olduğu, güvenilir bilgiye erişimin kısıtlandığı ifade edilirken Uluslararası Af Örgütü, eylemlerde 21 kentte 106 kişinin hayatını kaybettiğini, binlerce kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Buna rağmen eylemlerin Tahran başta olmak üzere diğer kentlerde de devam ettiği belirtiliyor.
İran hükümetinin, baskı ve zorbalığın yanı sıra para yardımı ile de tepkileri yatıştırmaya çalıştığı, söz verdiği para yardımının ilk ödemesini gerçekleştirdiği öğrenildi.
euronews’de yer alan habere göre, İran'da halkın artan benzin fiyatlarına karşı başlattığı protestolar beşinci gününde devam etti. İnternetin günlerdir tamamen kesik olduğu ülkeden son duruma ilişkin sağlıklı bilgi edinmekte güçlük çekiliyor.
Uluslararası Af Örgütü protesto eylemleri sırasında 21 kentte 106 kişinin kişinin can verdiğini, binlerce kişinin de gözaltına alındığını bildirdi. Protestolar, başkent Tahran ve ülkenin diğer kentlerinde devam ediyor. Hükümetin protestoların lideri olarak tanımladığı kişileri yakalayarak hapse attığı da gelen bilgiler arasında.
İran hükümetinden halka para yardımı
Öte yandan hükümet, daha önce söz verdiği üzere, 60 milyon kişiye doğrudan para yardımının ilk ödemesini gerçekleştirdi. Hükümet kaynakları dün bu kapsamda 20 milyon kişiye her ay verilen yardımlara ek olarak kişi başına 8 dolar yardım ödendiğini duyurdu. Üç dilimde dağıtılacak olan yardımların ikinci ödemesi Çarşamba, üçüncüsü ise Cumartesi günü yapılacak.
Para yardımında 80 milyonluk nüfusun yoksul kesimi hedefleniyor. İran’da hükümet her ay kişi başı yaklaşık 10 dolar yardım veriyor. Asgari ücretin 120 dolar civarında olduğu ülkede yapılan bu son yardımın, hükümetin protestoların büyüklüğünden endişe duyduğunun göstergesi şeklinde yorumlanıyor.
İran Enformasyon Bakanı: Ulusal internet diye bir şey yok
İran hükümetine yakın haber kaynakları eylemler sırasında ülke genelinde yüz bankanın ve 57 dükkanın ateşe verildiği duyurdu. İran istihbarat yetkilileri de 87 binden fazla kişinin protesto gösterilerine katıldığını açıkladı.
Bununla birlikte kalabalık grupların toplandığı hükümet yanlısı gösterilerin ülkenin yalnızca yüzde 7’sinin erişebildiği internet üzerinden sosyal medyada paylaşılması dikkat çekti.
Ülkedeki internet kesintisiyle ilgili açıklama yapan Enformasyon Bakanı Muhammed Javad Azari Jahromi ise bu konu üzerine çalıştığını, kesintilerle ilgili halkın sıkıntılarının farkında olduğunu söyledi ve “Ulusal internet diye bir şey yok” ifadesini kullandı.
Ülkenin tamamında yaşanan internet kesintisi üç günü buldu. Ülkedeki internete erişim kısıtlamalarını gözlemleyen NetBlock’un Araştırma Direktörü Işık Mater, bu kesintinin yalnızca haber alma ve ifade özgürlüğüne değil aynı zamanda ekonomiye ve teknolojiye de zarar verdiğine dikkat çekmişti.