Dünya genelinde zayıflayan hegemonyasını koruma çabasındaki ABD, savaş ve saldırı hamlelerini, askeri hazırlıklarını sürdürüyor. Kuzey Kore’nin son dönemdeki füze denemelerini bahane eden ABD, Asya-Pasifik’ten Avrupa’ya kadar, nükleer silah da dahil olmak üzere askeri varlığını arttırma yoluna gidiyor.
ABD Asya-Pasifik’te Çin’i kuşatmak amacıyla Güney Çin Denizi’ne donanmasını sokmuştu. Ancak nükleer silahların Avrupa ülkelerine de konuşlandırılacağının açıklanması, bu bölgede de Rusya’yı kuşatma hamlesinin bir parçası olarak öne çıkıyor. Bu hamleler ise, dünya genelinde hegemonyası zayıflayan ABD’nin topyekûn bir ‘nükleer hazırlık’ içerisinde olduğunu ortaya seriyor.
ABD Avrupa’ya nükleer bombaları konuşlandıracak
Yeni nükleer denemeler gerçekleştiren ABD, denediği yıkım aygıtlarını, Asya-Pasifik’in yanı sıra Avrupa’daki NATO üyesi ülkelere yerleştirmeye girişti. ABD, Ağustos ayında Nevada’da yeni nükleer bomba denemesi yapmıştı. B61 nükleer bombasına güdümlü bomba özelliği kazandıran değişikliklerin başarılı olduğu açıklanmıştı. Yeni geliştirilen B61-12 nükleer bombasının yalnızca 30 metre hatayla hedefini bulduğu ve 0,3 ile 340 kiloton arasında ayarlanabilen bir etkiye sahip olduğu ifade ediliyor. ABD’nin Nagazaki’ye attığı atom bombasının bunun yanında yalnızca 21 kilotonluk bir etkiye sahip olduğunu da hatırlatmak gerekiyor.
Kuzey Kore bahanesiyle üretilen bombanın 2020 yılında kullanıma gireceği ve Avrupa’daki NATO üyesi ülkeler İngiltere, Belçika, İtalya ve Hollanda’ya bu bombadan 120 adet konuşlandırılacağı açıklandı. Ayrıca Polonya’nın da bu bombaları kendi topraklarında konuşlandırma talebi olduğu ifade ediliyor.
Avrupa’ya yerleştirilecek bombaların Rusya’yı hedef alacağı belirtilirken nükleer silahların azaltılmasına dair imzalanan anlaşmalardan, Rusya’nın lehine olan yanlarının kaldırılacağı öne sürülüyor.
Asya-Pasifik’te saldırgan manevralar
Rusya’nın nükleer silahlarla kuşatılması yalnızca Avrupa topraklarından değil, Asya-Pasifik üzerinden de gerçekleşecek. Zira Trump, Güney Kore’de bulunan füzelere konan kapasite sınırlarını kaldırmak istediğini açıklamıştı. ABD ve Güney Kore bu konuda mutabık olurken, ABD’nin Güney Kore’ye yeni silah satışı gerçekleştirmesi de gündemde. Ülkedeki ABD askeri varlığının arttırılması da Güney Kore’nin istekleri arasında.
Buna ek olarak, Güney Kore de çeşitli askeri manevralar gerçekleştirerek güç gösterisinde bulunmaya ve savaşa hazırlanmaya devam ediyor. Kuzey Kore’nin nükleer denemesinin ardından Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, balistik füzeler ve savaş uçaklarıyla tatbikat gerçekleştirdiğini açıklamıştı.