Suriye'ye birlikte saldırmayı planlayan üçlü ittifak, dün akşam İngiltere Parlamentosu'nda savaş karar taslağının reddedilmesiyle darbe aldı. İngiltere Başbakanı David Cameron’a ağır bir darbe vuran dün akşamki oylamada, İngiliz Parlamentosu Suriye’ye askeri operasyon seçeneğini reddetti. ABD'nin önemli bir ittifakını kaybettiği değerlendirmesi yapan kaynaklar, İngiliz Parlamentosu’nda çıkan kararın, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nden ümidini kesen Obama yönetimi için de bir darbe olduğunu belirtti.
Ancak ABD ve Fransa tarafından yapılan açıklamalarda, İngiltere'nin kararının saldırı planını etkilemeyeceği söylendi.
“Solo operasyon” seçeneği
ABD'li yetkililer, kendilerine sunulan uluslararası destek azalsa bile saldırı planının rafa kaldırılmayacağını belirtti. Pentagon'un, herbirinde Suriye’yi menzilinde bulunduran 12 Tomahawk füzesi yer alan beşinci destroyerin Akdeniz'e gönderildiğini duyurması da ABD'nin bu saldırı kararlılığının işareti sayıldı.
Öte yandan, Almanya ve Fransa'nın BM kararının desteklenmesi gerektiğini bildirmesinin ve İngiltere'nin askeri operasyona katılma olasılığının düşmesinin ardından ABD'nin “solo operasyon” seçeneğini gündemine aldığı belirtiliyor.
Temsilciler Meclisi ve Kongre'nin de etkisiyle Obama'nın, uluslararası koalisyon kurulamaması halinde solo operasyon seçeneğini düşündüğü öğrenildi.
Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, "ABD Başkanı ülkenin ulusal güvenlik çıkarlarını korumakla yükümlüdür" derken, ABD'li yetkililerin iki gün önce yapılan BM görüşmesi öncesinde bile tek taraflı hareket etmeyi değerlendirmeye başladıkları bildirildi.
Koalisyon çabası sürüyor
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ise İngiltere’nin büyük olasılıkla saf dışı kalmasını sağlayan oylamaya rağmen, “Suriye’ye operasyon için uluslararası koalisyon kurmaya çalışacaklarını” ifade etti.
Hagel, bugün yaptığı açıklamada, “Operasyon düzenlenmesi Başkan Obama ve hükümetimizin amacı... Hangi karar alınırsa alınsın, bu uluslararası bir işbirliği ve çabanın ürünü olmalı” dedi. Hagel, ABD'nin İngiltere ile işbirliğinin devam edeceğini belirterek “Amacımız, birlikte hareket edecek uluslararası bir koalisyon kurmak. Kimyasal silahların kullanılmasına karşı olan birçok ülke olduğunu biliyoruz." dedi.
Fransa rolünü oynamakta kararlı
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Parlamentosu'nun Suriye'ye saldırıyı reddetmesinin kendilerini etkilemeyeceğini söyledi. Kimyasal saldırı iddialarını yineleyen Hollande, “bunun cezasız kalmaması gerektiğini” söyleyerek, Suriye'ye saldırı için tüm seçeneklerin masada olduğunu yineledi. İngiltere katılmasa da olası saldırıda rol alacaklarını dile getirdi.
ABD'de emperyalist savaş karşıtı eylemler
Obama yönetimi Suriye yönelik savaş konusundaki kararlılığını sürdürürken, ülkenin bir dizi yerinde emperyalist savaşa karşı eylemler yapılmaya başlandı. Başta başkent Washington olmak üzere, San Francisco ile bir dizi kentte daha Suriye'ye yönelik saldırganlığa son verilmesini isteyen ve emperyalist savaşa karşı çıkan eylemler yapıldı.