“2023 insani yardım çalışanları için en ölümcül yıl oldu”

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, 2023 yılında dünya genelinde 280 yardım çalışanının öldürüldüğünü açıkladı. Bu, bugüne kadar kayıtlara geçen en yüksek can kaybı oldu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Ağustos 2024
  • 23:30

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü dolayısıyla öldürülen insani yardım çalışanlarına ilişkin yaptığı açıklamada 2023'ün küresel insani yardım topluluğu için kayıtlara geçen en ölümcül yıl olduğunu bildirdi.

Açıklamada 2023'te dünyadaki çatışmalarda ön saflarda yer alan insani yardım görevlilerinin can kaybının rekor seviyeye ulaştığı vurgulanarak, BM ve ortaklarının hükümetlerden bu konuda “insanlık adına harekete geçme” çağrısında bulunduğu belirtildi.

“Gazze’ye saldırılar etkili oldu”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“2023 yılında 33 ülkede 280 insani yardım çalışanı öldürüldü. 2023 küresel insani yardım topluluğu için kayıtlara geçen en ölümcül yıl oldu. Bu inanılmaz derecedeki yüksek rakam, 118 insani yardım çalışanının öldürüldüğü 2022'ye kıyasla yüzde 137'lik bir artışı temsil ediyor.”

2024'ün insani yardım çalışanları için daha ölümcül bir yıl olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, mevcut verilere göre, bu yıl 7 Ağustos tarihine kadar 172 insani yardım çalışanının öldürüldüğü belirtildi.

Açıklamaya şöyle devam edildi:

“2023'teki insani yardım çalışanı ölümlerinin yarısından fazlası Gazze'deki çatışmaların ilk üç ayında (Ekim-Aralık 2023) kaydedildi ve çoğunlukla (İsrail'in) hava saldırıları sonucu yaşandı. Ekim 2023'ten bu yana, çoğunluğu BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) personeli 280'den fazla insani yardım çalışanı görevlisi sadece Gazze'de öldürüldü.”

Sudan ve Güney Sudan'da yaşanan aşırı şiddetin, 2023 ve 2024 yıllarındaki trajik insani yardım çalışanı ölümü oranlarına katkıda bulunduğu vurgulandı. Açıklamada tüm bu çatışmalardaki kayıpların çoğunun yerel personel olduğunun da altı çizildi. Yemen'de de birçok insani yardım çalışanının tutuklu kalmaya devam ettiği belirtildi.

“Hesap verebilirliğin olmaması kabul edilemez”

Açıklamada görüşlerine yer verilen BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatör Yardımcısı Joyce Msuya “İnsani yardım çalışanlarına yönelik şiddetin normalleştirilmesi ve bu konuda hesap verebilirliğin olmaması kabul edilemez” dedi.

İnsani yardım çalışanlarına yönelik şiddeti “vicdana aykırı” olarak da tanımlayan Joyce Msuya, bunun her yerdeki yardım operasyonlarını etkilediğini belirtti. Msuya, iktidardaki yöneticilere sivillere yönelik ihlalleri ve bu menfur saldırıların cezasızlığını sona erdirmek için harekete geçmeleri yönündeki taleplerini yineledi.

Kurumun açıklamasında ayrıca bu yıl Dünya İnsani Yardım Günü'nde “#ActforHumanity” (İnsanlık için harekete geç) etiketiyle sosyal medyada bir dijital kampanyanın başlatılacağı bildirilirken, herkese buna destek olma yönünde çağrı yapıldı.