Karl Marx’ın doğumunun 200. yıldönümüne atfedilen “Adı yüzyıllar boyu yaşayacak, eseri de!” şiarlı merkezi gece yüzlerce işçi, emekçi ve gencin katılımıyla Wuppertal Üniversitesi Spor Salonu’nda (Unihalle) gerçekleştirildi.
Yurtdışındaki komünistlerin emeğinin ürünü olan etkinliğin programının akışı başarıyla sunuldu. Etkinliğin politik içeriği güçlüydü, devrimci coşku belirgindi, katılımcılar programı sonuna kadar dikkatle izlediler.
Genç komünistlerin gecede etkin bir rolü oldu. Programı Türkçe/Almanca sunan genç komünistler hazırladıkları tiyatral şiir dinletisi ve müzikle programa katıldılar. Program, devrimci gençlerin oluşturduğu müzik korosunun coşkulu halay türküleriyle son buldu.
Bir aya yayılan hazırlık sürecinde birçok kentte Marx ve Marksizm konulu seminerler/söyleşiler gerçekleştirildi. Yaygın bir şekilde afişleme yapıldı ve bildiri dağıtıldı. Ev ziyaretleri gerçekleştirildi. Sol çevrelerin düzenlediği bazı etkinlikler ve emekçilerin katıldığı düğünlerde bilet satışları yapıldı. Etkinliğin başarısı bir aya yayılan bu planlı, ısrarlı, yaygın ve kolektif çalışmanın ürünüydü.
Program, etkinliği özetleyen kısa bir sunumla açıldı. Sunum, Marx’ın doğumunun 200’ncü, Ekim Devrimi’nin 101’nci, ihanete uğrayan Alman Kasım Devrimi’nin 100’cü, devrimci sınıf partisinin 20’nci yıldönümüne yapılan atıfla başladı. Bu dört yıldönümünün tarihsel önemi ve güncel anlamı üzerinde duruldu. Marksizm’in, ezilen insanlığın elinde bir kurtuluş bayrağı olarak yükseklerde dalgalanacağı, yeni Ekimlerin mayalanacağı tarihsel bir dönemden geçildiği vurgulandı.
“29 Eylül’de yitirdiğimiz EKİM’in ve TKİP’nin kurucu önder kadrosu olan Teslim Demir (Sinan) yoldaş şahsında dünyada ve Türkiye’de özgürlük, devrim ve sosyalizm kavgasında ölümsüzleşen komünist ve devrimciler anısına 1 dakikalık saygı duruşuna çağırıyoruz” anonsuyla saygı duruşu gerçekleştirildi.
Saygı duruşunun ardından “Ben Karl Marx” başlıklı şiirsel anlatım, sinevizyon eşliğinde sunuldu.
İlgiyle izlenen sunumun ardından Gençlik Korosu sahneye davet edildi. İspanyolca, Türkçe, Kürtçe, İtalyanca, Almanca ezgiler seslendiren koro, salondaki coşkuyu arttırdı. Geceye katılan emekçilerle gençler de yer yer ezgilere eşlik etti. Çav Bella ile finali yapan Gençlik Korosu’na tüm salon eşlik etti.
Koronun ardından, devrimci sınıf partisi adına gecenin temasına uygun hazırlanan konuşma gerçekleştirildi. Karl Marx’ın başarılarının ve temel noktalar üzerinden Marksizmin özetlendiği konuşmada, -Engels’in belirttiği gibi- 150 yıl sonra Marx’ın da eserinin de halen yaşadığı, güncel olduğu ve bu olgunun burjuvazinin bazı akıl hocaları tarafından da kabul edildiği belirtildi.
Marksizmin, geride kalan yüzyıl içinde dünyadaki tüm kurtuluş mücadelelerine ilham veren, yol gösteren biricik devrimci dünya görüşü olduğu hatırlatıldı. Teslim Demir’in bir yazısına atıfla TKİP’nin Marksist dünya görüşünü temel aldığı devrimci diyalektik yöntem ve proleter sınıf özüne sadık olduğu ve Marx’ı okumanın, onu anlamanın tam zamanı olduğu vurgulandı.
Konuşma belirgin bir dikkat ve ilgiyle dinlendi, katılımcılar tarafından coşkuyla alkışlandı.
Parti konuşmasının ardından “Artık gecelerde volta atmayacak, giriş kapılarında insanları selamlamak için beklemeyecek ve salonu konuşmasındaki gür sesiyle titrettikten sonra, “Yaşasın Türkiye Komünist İşçi Partisi!” diye bize slogan attırmayacak. Fakat yoldaşımız kaybolmuş değil, çünkü yarım asırlık çınarın ektiği tohumlar yeşermekte. Bilinç dolu sözleri her zaman aklımızda kalacak, slogan attığımızda onun da sesi yankılanacak ve nihayet devrim yaklaştığında, o da en ön safta yanımızda olacak…” sözlerinin yer aldığı bir sunumla Teslim Demir (Sinan), sinevizyon gösterimi eşliğinde okunan şiirlerle anıldı.
Anma sırasında tüm katılımcılarda duygu ve coşku yoğunluğunun iç içe geçtiği bir atmosfer oluştu. Kitle yer yer sloganlarla yer yer alkışlarla duygularını yansıttı.
Bu bölümde yine Sinan yoldaş anısına sahneye çıkan BİR-KAR çalışanı bir emekçi, Kürtçe-Türkçe kısa bir dinleti sundu. Beğeniyle karşılanan dinletinin ardından ilk bölüm sona erdi.
***
Verilen aranın ardından TKİP Yurtdışı Örgütü tarafından hazırlanan sinevizyonun gösterimi yapıldı. Kapitalizmin gelişim tarihi, 1789 Fransız İhtilali, 1840’lı yıllara kadarki sürecin özetlenmesiyle başlayan sinevizyonda, ara başlıklarla Karl Marx, Marx-Engels ve Marksizm içeriğe uygun görseller eşliğinde anlatıldı.
Karl Marx, Marx-Engels, Komünist Manifesto, 1848-49 Devrim yılları, 1. Enternasyonal, Paris Komünü, Ölümsüz yapıt, ara başlıklarıyla hazırlanan sinevizyonu, salondaki tüm katılımcılar belirgin bir dikkat ve ilgiyle izlediler.
Sinevizyonun ardından Frankfurt’tan komünist gençlerin hazırladığı tiyatral şiir dinletisi gerçekleştirildi. Gecenin içeriğine uygun hazırlanan şiir seçkisi, müzik eşliğinde sahnelendi. Hem sahnede hem salonda belirgin bir şekilde coşkuyu yükselten dinleti yoğun alkışlarla sona erdi.
Şiir dinletisinin ardından Mikail Aslan ve grubu sahneye davet edildi. Mikail Aslan ve grubunun ezgileri katılımcılar tarafından ilgi ve beğeniyle dinlendi. Hem seslendirilen ezgiler hem Mikail Aslan’ın gecenin içeriğine dair yaptığı kısa konuşmalar katılımcıların alkışlarıyla karşılandı.
Etkinlik, Gençlik Korosu tarafından seslendirilen türküler eşliğinde çekilen halaylar ve “Coşkumuzu ve inancımızı bizimle paylaşmaya gelerek bizi onurlandırdınız. Daha nice anlamlı günlerde bir arada olacağımız devrim ve sosyalizm mücadelesinde birlikte omuz omuza yürüyeceğimiz inancıyla hoşça kalın!” sözleriyle sonlandırıldı.
Etkinlikten notlar
* TKP/ML YDK, MLKP Almanya Örgütü, MKP Avrupa Komitesi ve Trotz Alledem tarafından geceye sunulan mesajlar okundu.
* Frankfurt LSG işçilerinin mesajını bir LSG işçisi kürsüden okudu.
* Etkinlikte TKİP İstanbul İl Komitesi’nin mesajı okundu, Kocaeli’den komünistler, İzmir İl Komitesi ve Ankara’dan komünistlerin geceye mesaj gönderdikleri anons edildi.
* BİR-KAR’ın yanı sıra ADHK, TKP/ML, TKP/ML YDK, Mezopotamya Yayınevi, Halk Cephesi, Bolşevik Partizan, RJ (Avrupa DGB) salonda stand açtı.
* Programın akışına bağlı olarak “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Sinan yoldaş kavgamızda yaşıyor!”, “Sinan yoldaş ölümsüzdür!”, “Yaşasın Partimiz TKİP!”, “İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.
* Sahne arkası, Karl Marx’ın resminin bulunduğu, etkinliğin şiarını içeren büyük bir pankartla kaplandı. Teslim Demir’in fotoğraflarının yer aldığı bir pankart ve serginin yanı sıra Mustafa Suphilerden 2000’li yıllara önde gelen devrim ve parti şehitlerinin yer aldığı bir pankart asıldı.
* Salonun dört bir yanı devrimci şiarlar bulunan pankartlar ve kızıl bayraklarla donatıldı.
* Geceyi sunan ve etkinliklerde yer alanların yanı sıra, katılımcılarda da bir memnuniyet hali vardı.
* Gecede gençliğin belirgin rolü dikkat çekti.
* Etkinliğin devrimci politik yönü belirgindi, bununla birlikte katılımcılar programı sonuna kadar belli bir ilgiyle izlediler.
Kızıl Bayrak / Almanya