“Save the Children” 2013 ile 2017 arasında savaş ve çatışmaların sürdüğü 10 ülkede yaptığı araştırmalar neticesinde ölen çocuk sayısının savaşanlardan daha fazla olduğunu ortaya koydu.
Raporun kapsadığı dönemde 10 ülkede, beş yaşının altında en az 870 bin çocuğun hayatını kaybettiği belirtildi. Bunların 550 binin ise bebek olduğunun tahmin edildiği belirtildi.
Söz konusu zaman diliminde savaş ve çatışmalara dorudan katılanlar arasından ölenlerin sayısı ise 175 bin olarak belirtildi.
Araştırmanın Afganistan, Yemen, Güney Sudan, Kongo, Suriye, Irak, Mali, Nijerya, Somali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ni kapsadığı belirtildi.
'Çocuklara karşı savaşı durdurun' başlıklı rapora göre araştırmanın yapıldığı bu ülkelerde çocuk nüfusunun arttığı ve bu çocukların saldırının hedefi olduğu gibi silah altına da alındığı ifade edildi.
2016 yılında 390 milyon çocuk çatışma hattında yaşamak zorunda kalırken bu sayı 2017 yılında 420 milyona çıktı. Çocuk hakları ihlalleri ile ilgili vakalar ise 2010 yılında 10 binin altındayken, 2017 yılında ise 25 binin üstüne çıktı.
Doğrudan savaşta yer alan ve yaşamını yitiren her bir yetişkine karşın 5 çocuğun yaşamını yitirdiği belirtildi.
Savaş nedeniyle yaşanan açlık, sağlık hizmeti alamamak gibi durumların çocukların ölmesinde en büyük etkenler olarak sıralandı.
Yemen’de ise her 10 dakikada bir çocuk yaşamını yitirirken savaşın başlangıcından bu yana 5 yaşın altında 85 bin çocuk hastalık veya açlık nedeniyle yaşamını yitirdi. 11 milyon çocuğun ise acil yardıma ihtiyacı olduğu belirtiliyor.