İstanbul Üniversitesi (İÜ) Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşanan besin zehirlenmesini araştırdığı için işten atılan taşeron işçisi Cemal Bilgin, bugün hastane önünde eylem yaptı. Saat 12.00’de taşeron işçileri ve destekçiler hastane önünde toplanarak “Cemal Bilgin işine iade edilsin” yazılı pankart açtılar. Eylemde konuşan Cemal Bilgin “Haksızlığa, eşitsizliğe sessiz kalmadığımız için işimizden olduk, sürgünlere maruz kaldık. Ama sessiz kalmayacağız” dedi. İşçi sağlığı ve iş güvenliğine dair işini yaptığı için işten atıldığına dikkat çeken Bilgin, sorumluların ise hala koltuklarında oturmaya devam ettiğini söyleyerek “Elbet birgün hak, hukuk, adalet onlara da lazım olacak” dedi.
“Bu hastanede her şey para”
“Sen besin zehirlenmesini nasıl araştırırsın” denilerek işten atıldığını söyleyen Bilgin yemek şirketinin kendisine dava açtığını belirterek şunları belirtti: “Ticari ilişkisi bozulmuş, rencide olmuş. Burada insanlar zehirlenmiş, ölsünler mi? Her şey para bu hastanede. 3 çeşit yemekten 7 çeşide çıkardılar ama kalitesiz, kimse yemiyor. Amirler, yöneticiler hep dışarıdan yiyor. Hastalar sesini çıkarınca taburcu oluyor. Herkes koltuklarında rahat ama hastalar, çalışanlar zehirlenmiş kimin umurunda?”
“OHAL’de de hakkımızı arayacağız”
Hastaneye tedavi için gelenlerin sağlığından olduğunu söyleyen Bilgin “Böyle olmaz. Biz haksızlığa karşı dimdik ayakta durmaya devam edeceğiz. OHAL’de de hakkımızı arayacağız. Bir canımız var” dedi. Bilgin konuşmasını herkes için iyi yaşam koşulları isteyerek sonlandırdı.
Bilgin’den sonra İÜ’de araştırma görevlisi olan Levent Dölek konuştu.
Verdiği mücadele nedeniyle Çapa’dan Avcılar’a sürgün edilen Güneş Cengiz de sürgünlerin hak arama mücadelesine karşı yapıldığını, yetkili sendika olan Memur Sen’in kendi üyeleri için bile hiçbir şey yapmadığına dikkat çekti. “Hak aramak hiçbir zaman suç değildir” diyen Cengiz mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
Barış Bloku’ndan Bahadır Altın da hasta ve hasta yakınlarına taşeron işçilerinin mücadelesine destek çağrısı yaptı.
Konuşmalardan sonra taşeron işçisi Kadir Ağsu tarafından okunan basın açıklamasında besin zehirlenmesi ve işten atma süreci anlatıldı.
Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapılırken Cemal Bilgin polis ve özel güvenlikçilerin eylemi kayıt altına almasına tepki göstererek konuşması içerisinden bilinçli olarak bölümler seçilerek suç unsuru yaratılmak istenmesine dikkat çekti. Bilgin, meclise giderek bakanlar ve milletvekilleri ile görüşerek durumu anlattığını, cevap olarak ise “hepsini biliyoruz ama başkanlık seçimlerine kadar bekleyeceğiz, sen de bekle” dendiğini aktardı.
Eyleme çevredeki hasta ve hasta yakınları da destek verdi.
Kızıl Bayrak / İstanbul