Otomotiv tekelleri kârlarını korumak için işçi çıkarıyor

Otomotiv tekelleri, karlarını korumak için krizi işçilere fatura ediyor. Üretim arası, ücretsiz izin, işten çıkarma haberleri geliyor. Türk Traktör, Erkunt Traktör, Başak Traktör, Ford Otosan’ın yanı sıra iş makineleri üreten Hidromek, kur ve emtia fiyatlarındaki artışla birlikte artan üretim maliyetlerini bahane ederek işçilere yönelik baskıları artırdı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Ağustos 2018
  • 07:15

Geçmiş yıllarda yüksek üretim artışlarının, sürekli artan kârlılıkların görüldüğü metal sektöründe sermaye grupları, tamamen kendi tercihlerinin sonucunda karşı karşıya kaldıkları maliyet artışlarına üretimi kısarak yanıt veriyor. Kendi tercihlerinin sonuçlarını işten çıkarmalarla işçilere yıkmaya çalışıyor. Birkaç aydır otomotiv, otomotiv yan sanayi, makine gibi sektörlerde işçiler ücretsiz izne gönderiliyor, üretim araları veriliyor, işten çıkarmalar yaşanıyor. 

soL’un haberine göre, Ankara’daki traktör ve iş makineleri üreticilerinden Hidromek, Türk Traktör ve Erkunt Traktör’de kriz bahanesiyle “ücretsiz izinler” başladı. 

Hidromek: Sermayenin ‘örnek’ şirketi

100’den fazla ülkeye ihracat yapmasıyla övünen, Türkiye’nin “orta-yüksek teknolojili”, “yüksek katma değerli” şirketi olarak sermaye gruplarının “gıpta ettiği” iş makinesi üreticisi Hidromek’te 40 gün üretimin durdurulacağı duyuruldu. AKP yönetimiyle arası çok iyi olan ve zaman zaman işyerinde uygulanan dinci baskılarıyla gündeme gelen Hidromek, artan kurun arkasına sığınarak çalışanları ücretsiz izne gönderdi. Ücretsiz izin dönüşünde ise işten çıkarmaların başlaması bekleniyor.

Hindistan sermayeli ‘yerli traktör’ de ücretsiz izin kervanına katıldı

Traktörlerinde yerlilik vurgusu yapan Hindistan sermayeli Erkunt Traktör firmasında ise bu sene yaklaşık 2 ay üretimin duracağı ve çalışanlara zorla izin kullandırılacağı, izni olmayanların ise ücretsiz izne gönderileceği belirtiliyor. Hintli, 7,1 milyar dolar değerindeki Mahindra firmasının satın aldığı Erkunt Traktör, kur artışı nedeniyle maliyetlerin yükselmesini bahane ederek önce üretim gününü düşürdü, sonra da üretimi durdurma kararı aldı. 

Sanko’nun Başak Traktör’ü üretim durdurdu

2017 yılında Türkiye’nin ucuz işçi ithal etmesinin en ideal yöntem olduğunu söyleyen SANKO grubunun patronu Abdülkadir Konukoğlu sözlerini boşa çıkarmadı. SANKO grubuna bağlı Başak Traktör de krizden etkilendiği gerekçesiyle üretimi durdurdu. Üretimin ne kadar duracağı ise bilinmiyor. 

Türk Traktör’de dört hafta üretim arasında işçiler ücretsiz izne gönderiliyor

Türkiye’deki traktör satışının yüzde 50’sini gerçekleştiren ve ihracatın da yaklaşık yüzde 80’ini yapan Koç grubunun Türk Traktör firması da çalışanlarını ilk fırsatta yarı yolda bırakanlardan. Türk Traktör’de bu sene dört hafta üretim duracak ve çalışanlar ücretsiz izne gönderilecek.

İşten çıkarmalar da başladı

Koç Grubu Türk Traktör’de Temmuz ayından itibaren sözleşmeli çalışanlardan başlayarak işten çıkarmalara başlamıştı. Türk Traktör’de önümüzdeki günlerde 100’ün üzerinde işçinin daha işten çıkarılacağı iddia ediliyor. Henüz işini kaybetmemiş olan işçilerin endişeli bekleyişleri sürüyor. Diğer bir Koç grubu firması olan Ford Otosan’da da Temmuz’dan itibaren çalışma günü 4 güne düşürülmüş ve bu nedenle işçilerin eline geçen ücret azalmıştı. Şimdi de sözleşme sonrası işe giren işçilerin işten çıkarılacağı yönünde bilgiler geliyor.