Kemal Türkler 37. yılında mezarı başında anıldı

DİSK'in kurucularından ve Birleşik Metal-İş Onursal Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 37. yılında mezarı başında anıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Temmuz 2017
  • 10:41

DİSK'in kurucularından, Birleşik Metal-İş’in Onursal Başkanı Kemal Türkler katledilişinin 37. yılında DİSK ve bağlı sendikaların yanı sıra ilerici, sol güçlerin katılımıyla Topkapı'daki mezarı başında anıldı.

Mezarlık girişinde kortej oluşturan kitle Türkler'in fotoğrafının yanı sıra DİSK ve Birleşik Metal-İş flamları taşıyarak sloganlarla yürüyüşe geçti.

“Kemal Türkler ölümsüzdür!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Katil sermaye hesap verecek!” sloganlarıyla Türkler'in mezarı başına ulaşılmasının ardından söz alan Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Özkan Atar, Türkler'in katledildiği dönemde olduğu gibi bugün de DİSK ve bağlı sendikaların mücadelelerini aynı şekilde sürdürdüklerini söyledi. Ardından ise Türkler şahsında işçi sınıfının mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu gerçekleştirildi.

“Adalet arayışımız sürecek!”

Sonrasında Kemal Türkler'in kızı Nilgün Türkler Soydan; dün gerçekleştirilen Birleşik Metal-İş'in 70. yıl etkinliğini ve çıkardığı "Derinden Gelen Kökler" kitabını anlattı. Kitapta emeği geçen herkese teşekkür ederek babasının katledilmesiyle ilgili adalet arayışlarının devam ettiğini ancak bunun uzun sürecek gibi göründüğünü ifade etti.

“Metal işçisi tarihsel rolünü oynamalıdır”

Ardından söz alan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise 37 yıl sonra hala Türkler'in unutulmadığını ifade ederek sözlerine başladı. Türkler’i katledenlerin arkasındaki güçleri açığa çıkarmak için mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen Serdaroğlu, "37 yıl sonra değişen bir şey olmamışsa kendimizi sorgulamak için farklı şeyler yapmalıyız" dedi. "Derinden Gelen Kökler" kitabını anlatan Serdaroğlu, "Metal işçileri sınıfın lokomotifidir. Bugün de bu rolünü oynamalıdır" dedi.

Erdoğan'ın patronlara yönelik konuşmasında "Grevleri yasaklıyoruz, OHAL'den niye şikayet ediyorsunuz" sözünü teşhir ederek iktidarın sermayeye hizmet ettiğini dile getirdi. Yaptıkları araştırmada metal işçilerinin profilinin geri olduğunu ve "celladına aşık olduğunu" söyleyen Serdaroğlu, "Elimizdeki malzeme bu, bu malzemeyle iş çıkarmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Grev yasaklarından güç alan patronların sendikalaşma hakkına saldırdığını ve işçileri işten attığını söyleyen Serdaroğlu buna karşı hiçbir yaptırımın uygulanmamasına tepki gösterdi. “Sınıfsız, sınırsız, savaşsız bir dünya” çağrısıyla konuşmasını sonlandırdı.

“Birlikte yürümek zorundayız”

DİSK Genel Başkanı Kani Beko da OHAL ile birlikte hayata geçirilen baskı, yasak ve ihraç saldırılarını teşhir etti. Süreci 12 Eylül ile kıyaslayan Beko, açlık grevini tutsak olarak sürdüren Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'yı hatırlattı.

Baskı ve saldırılara karşı mücadelelerine devam edeceklerini söyleyerek son süreçte DİSK'e bağlı sendikalara 5 bini aşkın yeni üye yapıldığın belirtti. "OHAL bizi teslim alamaz, alamayacak. Toplumsal bir çatışmaya değil, toplumsal bir barışa ihtiyacımız var" diyen Beko, susma zamanının geçtiğini ayağa kalma zamanının geldiğini söyledi. “Direnişlerde, yürüyüşlerde mitinglerde birlikte olmak zorundayız” diyen Beko; Ankara, Suruç katliamlarında ve Haziran Direnişi’nde yaşamını yitirenler ile Denizler’i, Mahirler’i, İbrahimler’i anarak “Yolun sonunda devrim var, yolun sonunda sosyalizm var. Yaşasın işçilerin birliği, yaşasın halkların kardeşliği” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Anma etkinliği eski Deri-İş Başkanı Kenan Budak için 25 Temmuz'da yapılacak mezar anmasının duyurusuyla sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul