Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin, 28 Nisan Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü dolayısıyla İstiklal Caddesi’nde Fransız Kültür Merkezi önünde yapmak istediği açıklama “valiliğin yasağı” gerekçe gösterilerek polis tarafından engellendi.
Bunun üzerine işçi aileleri Beyoğlu’nda bulunan Bir Umut Derneği’nden İstiklal Caddesi yakınına yürüyerek ara sokakta açıklama yaptı. Eylemde “İş kazası değil cinayet!”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz!”, “Sorumlular belli adalet istiyoruz!”, “28 Nisan yas günü ilan edilsin!” sloganları atıldı ve 28 Nisan’ın Türkiye’de de iş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anma ve yas günü ilan edilmesi talebi haykırıldı.
Basın açıklaması, dünyada çalışırken ölenlerin savaşırken ölenlerin sayısını geçtiğine değinilerek, 28 Nisan’ın tarihçesinin aktarımıyla başladı. 28 Nisan 1914’te Kanada’da iş cinayetinde patron sorumluluğunun hukuken kabul edildiği, bundan 87 yıl sonra Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 28 Nisan’ı Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü ilan ettiği belirtildi. 30’a yakın ülkede bugünün yas günü olarak kabul edildiği ifade edildi.
İş cinayeti verilerine dikkat çekilerek devam eden açıklamada, iş cinayeti faillerinin korunduğu üzerinde duruldu ve adaletsizliğe işaret edildi. Açıklamanın ardından iş cinayetlerinin unutulmadığı ve unutulmayacağını vurgulamak için geçtiğimiz yıllarda gerçekleşen iş cinayetleri sıralandı ve “Unutma!” diye haykırıldı.
Sonrasında, iş cinayetlerine dikkat çekildi ve işçi ailelerinin polisin eylem yasağıyla karşılaşması teşhir edildi. 28 Nisan’ın yas ve anma günü ilan edilmesi talebiyle başlatılan imza kampanyasına destek verme çağrısı yapıldı.
İşçi ailelerinin konuşmalarıyla devam eden eylemde, iş cinayetlerinde sermayedarların ve devletin sorumluluğuna dikkat çekildi. Valiliğin yasaklama kararına da tepki gösteren aileler, devletin iş cinayetlerinin önüne geçmek yerine işçi ailelerinin sesini duyurmasını engellemeye çalıştığının altını çizdi.