Covid-19 salgını sebebi ile birçok işçi ve emekçi işten çıkarılıp açlığa mahkûm edilirken, diğer yanda birçok emekçi ise çalıştığı alan veya mesleği dışı alanlarda çalıştırılmaya mecbur bırakılıyor.
Geçtiğimiz haftalarda, kamu emekçilerinin trafik polisleri ile birlikte araç içerisindeki insanların ateşlerini ölçmeye zorlandığı basına yansımıştı. Ankara’da ise dağıtımı yapılacak yardım kolilerinin de öğretmenlere yaptırılmak istendiği basına yansımıştı. Şimdi de okullarda çalışan temizlik işçilerinin, hastanelerde çalıştırılmaya zorlandıkları ortaya çıktı.
Bilgilendirme, eğitim, tedbir yok
Cumhuriyet’ten Mehmet Kızmaz’ın haberine göre, Samsun’da “koronavirüse karşı mücadele kapsamında” İŞKUR üzerinden okullarda çalışan işçiler hastanelerde görevlendirildi. İşçiler doğrudan risk teşkil eden bir göreve bilgilendirme yapılmadan ve eğitim verilmeden çalıştırıldıkları için şikâyette bulundu, kimileri de bu durumdan dolayı istifa etti.
A.O. ve A.A. da Canik ilçesinde bir okulda Ekim 2019’dan beri çalışırken salgınla birlikte Gazi Devlet Hastanesi’nde görevlendirilenler arasında. Herhangi bir eğitim verilmeden ve tedbir alınmadan çalışmaya başladıklarını belirten A.O., “Kendimi nasıl koruyacağımı bile bilmiyorum. Hastane tecrübem yok. Okulda çalışan için hastane handikabımız. Acilin girişine vereceklerdi. Hastane fobim olduğu için bahçıvan olarak görevlendirdiler. Arkadaşlarımız koronavirüse yakalanan yurttaşların tedavi gördüğü katlarda görev yapıyor” dedi.
Diğer yandan hastanede bir gün çalıştıktan sonra istifa eden 39 yaşındaki A.A., ise “Hemşire, sadece 30 dakika, çamaşır suyunu nasıl kullanacağımızı anlattı. Gözlerimde aşırı derecede enfeksiyon var. İlaç kullanıyorum. Bunu söyledim. İlk önce 10. katta ardından 2. katta daha sonra ise acilin girişinde görevlendirildim. Az daha düşüp bayılacaktım. Sinirlerim bozuldu. Sadece bir gün çalıştım. Bir sonraki gün, bu tehlikeye değmez diyerek istifa ettim. Okuldan sağlık sektörüne, özellikle de bu süreçte personel getirmek gibi yanlış bir sistem yok” diye konuştu.