Adalet Arayan İşçi Aileleri bugün 83. Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni gerçekleştirdi. Devletin yasaklarını protesto eden işçi aileleri, 1 Mayıs’ta kendilerine söz hakkı verilmesi için 1 Mayıs Tertip Komitesi’ne önden ilettikleri taleplerinin yanıtsız bırakıldığına, alanda da tertip komitesi tarafından taleplerinin reddedildiğine dikkat çekti.
Galatasaray Meydanı’ndaki yasak bahanesiyle Beyoğlu’nda gerçekleşen nöbet, işçi ailelerinden Hakkı Güleç’in konuşmasıyla başladı. Emekçilerin 1 Mayıs Bayramı’nı kutlayarak söze başlayan Güleç, kendilerine 1 Mayıs alanında söz hakkı verilmemesine tepki göstererek “Devletin engellemelerini anlıyoruz, ama emeği temsil ettiklerini iddia edenlere ne demeli?” dedi.
Güleç’in ardından, Davutpaşa’da eşini kaybeden İdris Çabuk tarafından basın açıklaması okundu. “Ailelere söz verilmesinin neden önemli olduğunu anlatacağız” diye başlayan açıklamada, 28 Nisan’ın iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçiler için yas günü kabul edilmesi talebi hatırlatıldı. 28 Nisan dolayısıyla İstiklal Caddesi’nde yapılmak istenen yürüyüşün devlet tarafından engellendiğine değinilen açıklamada, işçi aileleri olarak bu yasağı kabul etmedikleri vurgulandı.
“Yaşadıklarımızı 1 Mayıs’ta paylaşmak istemiştik”
Selin Erdem’in Arka Sıradakiler dizi setinde 1 Mayıs’ta iş cinayetine kurban gittiği ve Erdem şahsında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren tüm işçileri 1 Mayıs’ta anmak istedikleri belirtilen açıklamada, Erdem cinayetinin tüm sorumlularının yargılanması için verilen mücadele hatırlatılarak 1 Mayıs’ta söz hakkı verilmemesi süreci aktarıldı.
1 Mayıs’tan bir gün önce DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’nin içerisinde olduğu tertip komitesindeki kurumlara dilekçelerin iletildiği fakat hiçbirinden geri dönüş olmadığı ifade edilerek “Acının ve öfkenin sahipleri olarak, başımıza gelenleri işçi kardeşlerimizle paylaşmak, onların başına gelmemesi için hep birlikte mücadele çağrısını yükseltmek istemiştik” denildi. Alanda bir kez daha işçi ailelerinin söz hakkı talebinin iletilmesi üzerine “Dünya sizden ibaret değil” yanıtı alındığına dikkat çekilerek bu tutum teşhir edildi. Açıklama, işçi ailelerinin talepleriyle son buldu.
Hacer Erdem: 5 dakika bize çok görüldü
1 Mayıs’ta çalışırken hayatını kaybeden Selin Erdem’in annesi Hacer Erdem de söz alarak, “5 dakika bize çok görüldü” diye tepki gösterdi. “Kısıla kısıla bu sokağa kısıldık” diyen Erdem, iş cinayetlerine sessiz kalınmasına ve duyarsızlığa öfkesini dile getirdi.
Kurumlara işçi aileleri adına dilekçeleri iletenler arasında bulunan Erdinç Eroğlu da konuşma yaptı. İş cinayeti kurbanı Eren Eroğlu’nun babası Erdinç Eroğlu, 1 Mayıs’ta Adalet Arayan İşçi Aileleri’ne söz hakkı verilmemesi üzerinden sendikal bürokrasiye değindi. 1 Mayıs alanında Tertip Komitesi’nden yetkililere ilettikleri talep üzerine “Sizin gibi bir sürü kişi söz hakkı istiyor. Herkese nasıl söz hakkı verelim” diye karşılık aldıklarına dikkat çekti. Eroğlu, “Sesisimize ses olun” çağrısıyla konuşmasını noktaladı.