Gözaltına alınan SKM üyeleri için Kadıköy’de eylem

Sosyalist Kadın Meclisleri’nin MYK toplantısının basılarak yöneticilerinin gözaltına alınması İstanbul Kadıköy’de protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 26 Temmuz 2020
  • 22:42

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), bugün saat 20.00'de Kadıköy Süreyya Operası önünde, SKM Sözcüsü Deniz Aktaş, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve SKM MYK üyeleri ile HDP Edremit İlçe Eşbaşkanı Sevgi Özdem'in gözaltına alınmasını protesto etti.

Basın açıklamasında, iktidarın kadınların binbir bedel ödeyerek kazandığı kazanımlarını gasp ederken bir yandan da kadın özgürlük mücadelesinin öznesi kadınlara yönelik saldırılarını arttırdığı vurgulandı. Açıklamanın devamında şu sözlere yer verildi: 

“Kazanımlarımızın gaspedilmeye çalışıldığı bugünlerde, artan kadın katliamlarını ve kadına dönük şiddeti önlemek yerine İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini savunan erkek egemen devlet; kadın politikacıları gözaltına alarak, tutuklamaya çalışarak kadın mücadelemizi engellemeye çalışıyor.”

“Hayatlarımızı iki dudağınızın arasına teslim etmeyeceğiz”

Açıklamanın ardından HDP Milletvekili Oya Ersoy söz aldı. Kadınlara yönelik artan taciz, tecavüz ve şiddeti teşhir eden Ersoy, devletin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamadığını ifade etti. Kadın katillerinin değil buna karşı mücadele eden kadınların hedef alındığını belirten Ersoy, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına karşı Beşiktaş'ta forum yapan kadınların da gözaltına alındığını hatırlattı. Ersoy şöyle devam etti:

“Bu iktidar gericidir, kadın düşmanıdır, bunun üzerinden yükselmeye çalışıyor. İktidar basamaklarını tırmanırken imzacısı olmakla övündüğü İstanbul Sözleşmesi'ni bugün kaldırmaya çalışıyor. Bu iktidarın kadınlara tahammülü yok. İktidar da bilsin ki biz tırnaklarımızla kazıyarak haklarımızı elde ettik. Haklarımızı da hayatlarımızı da o iki dudaklarının arasına teslim etmeyeceğiz. Biz kadınlar kendi kurtuluşumuzla birlikte bu ülkeyi de kurtaracağız, geleceği kuracağız.”

Eylem, “Kadınlar birlikte birlikte güçlü!”, “Gözaltılar serbest bırakılsın!”, “Yaşasın kadın mücadelemiz!”, “Gözaltılar tutuklamalar baskılar bizi yıldıramaz!” sloganlarının atılmasının ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul