Tuzluçayır'da yürüyüşe polis saldırısı

Fethullah Gülen ve İzzettin Doğan işbirliği ile hayata geçirilen cami-cemevi projesine karşı Mamak'ta miting yaptı. Mitingin ardından inşaat alanına yapılan yürüyüşe polis saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Ekim 2013
  • 18:24

 

• Miting ve polis saldırısından kareler...

 

Tuzluçayır’da Fethullah Gülen ve İzzettin Doğan işbirliğiyle yapımı süren, özünde Alevilere dönük asimilasyon politikalarının bir devamı olan cami-cemevi projesine ve haftalardır mahallede yaşanan polis işgali ve şiddetine karşı direniş sürüyor.

İlk andan itibaren Mamaklı emekçilerin, devrimci ve ilerici güçlerin protestolarına konu olan cami-cemevi projesi polis yığınağı eşliğinde devam ediyor. Gelişen her tepki polisin gaz bombalı ve plastik mermili saldırısıyla karşılanıyor. Eylem olmadığında dahi polis helikopterleri taciz uçuşlarını sürdürüyor.

Alevi emekçilere dönük baskı ve asimilasyon politikalarına karşı başlayan, polis işgaline ve şiddetine karşı bir tepkiye dönüşen hareketlilik, Mamak’ta bulunan devrimci ve ilerici kurumların aldığı miting kararıyla yaygın bir çalışmaya konu edildi. Günlerdir afişler ve bildirilerle Ankara’nın birçok noktasında çalışması sürdürülen miting için Ankara’nın tüm devrimci ve ilerici kişi ve kurumlarına çağrı yapıldı.

Saat 16.00’da Ege Mahallesi Metro Market önünde kitlenin toplanmasıyla eylem başlatıldı. Saat 17.00’de kortejler oluşturularak yürüyüşe geçildi. Yürüyüş kolunda BDSP ve Aka-Der pankartlarıyla yer aldı. Yolun tek şerit halinde trafiğe kapatılarak gerçekleştirilen yürüyüşte BDSP “Baskı ve asimilasyona son! Eşitlik özgürlük sosyalizmde” şiarlı pankart ve BDSP flamaları açtı. Coşkulu sloganların haykırıldığı yürüyüşte “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Emekçiler saflara hesap sormaya!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Parti, sınıf, devrim!” sloganları sıklıkla atıldı. Cumartesi Pazarı’nın yakınlarına gelindiğinde kitlenin üzerine bir kişinin araba sürmesiyle kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

Yaklaşık bir saat süren yürüyüş kolunun Tuzluçayır Meydanı'na gelmesiyle coşku daha da arttı. Burada bekleyen kitleyle birleşilerek “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları haykırıldı.

Sloganların ardından devrim şehitleri anısına gerçekleştirilen saygı duruşuyla miting programı başlatıldı. Ardından örgütleyici kurumlar adına hazırlanan ortak metnin okunmasıyla program devam etti.

Ortak metnin okunmasının ardından İHD adına Mahmut Konuk bir konuşma yaptı. İHD’nin, Tuzluçayır’da polis teröründen yaralananlara ve etkilenenlere dair yaptığı dökümana İHD’nin internet sitesinden ulaşılabileceğinin duyurusunu yapan Konuk, ”hoşgörü” projesinin Alevilerin yoğun olduğu bölgelerde yapılmasının altında başka nedenler aranması gerektiğine vurgu yaptı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül bir konuşma gerçekleştirdi. Bülbül, insanların birlik olduğunu, AKP’nin politikalarının yanlış olduğunu ve çuvalladığını söyledi. Mahalleye “terör yuvası” denildiğini hatırlatarak, asıl terör yuvasının polislerin şu an bekledikleri alan olduğunu vurguladı. Bülbül, “Türkiye’de din yaşanmıyor; diyanet eliyle örgütlenen devlet dini yaşanıyor” dedi. Hiçbir Alevi dedesinin devletin dedesi olmayacağını söyleyen Bülbül, birleşik ve kitlesel bir mücadele yürütmenin gerekliliğine vurgu yaptı. Tuzluçayır’da Kemal Pir örneğinin çok önemli bir örnek olduğunu söyledi.

“Birleşe birleşe kazanacağız!” sloganının atılmasının ardından 28 Ekim günü saat 09.00’da Ethem Sarısülük’ün katilinin yargılandığı mahkemede olma çağrısı yapıldı.

KESK Ankara Şubeler Platformu adına konuşan İbrahim Kara, 11 yıllık iktidarında AKP’nin içeride ve dışarıda halkları birbirine düşman etme politikası uyguladığını, Roboski ve Reyhanlı katliamlarının suçlarını başkalarına atmaya çalıştığını, bununla paralel olarak Gezi şehitlerinin katillerini ödüllendirdiğini vurguladı. “Cami-cemevi inşaatının temelinde Ahmet’in kanı var!” dedi. Asimilasyon politikalarına karşı sonuna kadar direniş sözünü veren Kara, dünyanın ilk AVM direnişi olan Leroy Merlin grevini de selamladı. Konuşmanın ardından grevdeki Leroy Merlin işçilerinden birisi süreçlerini anlattı ve Tuzluçayır direnişini selamladı.

Polis helikopter ile miting alanının üzerinde yakın mesafeden uçarak kitleyi taciz etti.

Türküleriyle mitinge katılan Dertli Divani cami-cemevi projesini protesto eden bir konuşma gerçekleştirdi. Saatlerce polis helikopterinin miting alanı üzerinde uçmasının bile bir tahrik olduğunu belirten Dertli Divani, örgütlenme çağrısı yaptı

Malik İnci konserinin ardından inşaat alanına yürüyüşe geçen kitleye polis akreplerle, yoğun biber gazı ve ses bombalarıyla saldırdı. Çevik kuvvet Tuzluçayır Meydanı'na kadar geldi.

Saatlerce süren çatışmalarda polis defalarca saldırdı. Kitle polis saldırısına karşılık verdi. Gece yarısında çatışmalar sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara