Tuzluçayır'da polis saldırısı

Tuzluçayır'da cami-cemevine karşı direniş sürüyor! Polis bugün de kitleye saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Eylül 2013
  • 18:33

• Tuzluçayır barikatlarından kareler...

 

02.00: Çatışmalar durulmuş bulunuyor.

01.30: Polis TOMA'yla barikatları süpürme çalışıyor. Eylemcilerin taşlamasının ardından TOMA uzaklaştı. Eyelmciler ellerindeki taşlarla TOMA'nın yanına kadar gelerek kapıları dövdüler.

01.00: Tuzluçayır'da Akrep ve TOMA'larla saldırı başladı. Direnişçiler barikatlarda taşlarla saldırıya karşılık veriyor.

00.50: Polis tamamen geri çekilmiş durumda. Tıp Fakültesi Caddesi’ndeki barikatlarda bekleyiş sürüyor. 

00.20: Kitle Tuzluçayır'da sokakları terk etmiyor. Polis geri çekilerek ara ara gaz bombası atıyor. Kitle atılan gaz bombalarını karşılayarak "Ethem'in hesabı sorulacak!", "Katil polis mahalleden defol!", "Tuzluçayır faşizme mezar olacak!" sloganları atıyor.

00.10:  Veni Vidi Hastanesi ve Natoyolu Caddesi üzerindeki Opet benzinliğinde  polislerin konuşlandığı ve eyleme katılan emekçilere burada pusu kurarak gözaltına aldığı bilgisi geldi.

Polis saldırılarının ardından dağılan barikatlar yeniden kurulurken bir yandan da yeni barikatlar kuruluyor. Abidin Aktaş Sokak'a bir kamyon dolusu taş yığılarak zırhlı araçların geçişini engeeleyebilecek bir barikat kuruldu.

23.40: Komünistler barikat başlarında "Yaşasın Türkiye Komünist İşçi Partisi!" sloganlarını haykırıyor. Kitlenin direnişi devam ediyor.

23.10: Dikmen’de de çatışmaların sürdüğü haberleri geldi. Polis, Ziraat Kavşağı’nda TOMA ve Akreplerden, yoğun gaz bombası atışı ve tazyikli su sıkmaya devam ediyor.

22.55: Kitle Tuzluçayır'ın birçok noktasında toplanmaya çalışıyor. Ayrıca onlarca sokakta ateşler yakılmış, barikatlar kurulmuş durumda. 200 kişilik bir grup ise tekrar meydana girdi. Polis meydanda tekrar toplanılması üzerine Kartaltepe bölgesinden Akreple saldırdı. Tuzluçayır'ın birçok noktasında çatışmalar yaşanıyor.

22.40: Polis meydana saldırıya başladığında Evrensel Gazetesi muhabirleri Hasan Akbaş ve Birkan Bulut ve Özgür Gelecek gazetesi Ankara Muhabiri Tirej Kaya bir inşaatın tepesindeydi. Polis alana girdiğinde bu inşaata da çıkarak basın çalışanlarına saldırdı. Süleyman Atey Caddesi'nde bulanan inşaatta yaklaşık 20 çevik kuvvet polisi üç muhabiri uzun süre darp etti. Basın kimlik kartlarını göstererek  muhabiri olduklarını söylemeleri üzerine polisler, "Biz sizin nasıl gazeteci olduğunuzu biliyoruz. Siz teröristsiniz" diyerek hakaretle saldırıya devam ettiler. Amirlerin araya girmesiyle gözaltı yaplmasından vazgeçilerek basın çalışanları bırakıldı.

22.35: Dikmen'den de saldırı haberi geldi. Tuzluçayır Mahallesi'ndeki emekçilere destek için yapılan yürüyüşe polis saldırdı. Ziraat Bankası önündeki kitleye polis Akrep ve TOMA'larla saldırıyor.

22.30: Polisin Akreplerle barikata yaklaşarak sıktığı gazlara havai fişeklerle karşılık veriliyor.

22.20: Polis saldırısıyla direniş ara sokaklara çekildi. Ancak çevik kuvvet de ara sokaklara girdi. Bir grup eylemci düğün salonuna sığınınca salonu polisler bastı. Polisler hala düğün salonunda bulunuyor. Salonda bulunanlar tek tek çıkartılarak gözaltına alınıyor.

Bu arada bir BDSP'li TOMA'nın altında kalarak ezilme tehlikesi geçirdi. Polis Akrep ve TOMA'yı kitlenin üzerine sürerek saldırıyor.

22.00: Polis Dikimevi ve Kartaltepe yönünden eş zamanlı saldırıya geçti. Yoğun gaz ve ses bombası kullanarak Tuzluçayır Meydanı'na girdi. Çatışmalar barikatların ardında devam ediyor. Polisin yakın mesafeden attığı gaz bombasıyla ayğından yaralanan bir kişinin arabayla hastaneye götürüldğü bilgisi geldi.

21.25: Ankara'nın emekçi mahallelerinden Tuzluçayır'a gelindiği ifade ediliyor. Dikmen, 100. Yıl, Ege Mahallesi üzerinden yürüyüşlerin başladığı haberleri yansıyor.

21.15: Çatışmaların Kartaltepe yönünde yoğunlaştığı ifade ediliyor. Cadde üzerinde birçok noktada barikat bulunuyor. Kitle sloganlarla bekleyişlerini sürdürüyor.

21.00: Şu anda Tuzluçayır Meydanı binlerce emekçiyle dolu. Kitle barikatları ateşe verdi. Polis ise geri çekildi. Ancak Akreplerle kitleye saldırmaya devam ediyor.

20.45: Çatışmalar Tuzluçayır Meydanı'nda devam ediyor. Polisin şiddetli saldırısı karşısında kitle geri çekilmedi. Polis ara ara Akreple yaklaşıp gaz bombası atıyor.

Mahalledeki emekçiler ise evlerinden getirdikleri malzemelerle barikatlar kuruyor. 

***

Cami-cemevi projesine karşı Tuzluçayır'da başlayan direniş ve militan çatışmalar sürüyor. Bilindiği gibi 7 Eylül akşamı cami-cemevinin yapıldığı inşaata yürümek isteyen emekçiler ve ilerici-devrimci güçlere polis azgınca saldırmış, direnişçilerin kararlı duruşu ile çatışmalar saatlerce sürmüştü. 8 Eylül'de ise sabahın erken saatlerinde başlayan ve binlerce insanın katıldığı çatışmalar gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etmiş, birçok insan yaralanmış ve gözaltına alınmıştı. Devletin tüm saldılarıları militan bir duruşla yanıtlanmış ve direniş iradesi kırılamamıştı.

Bugün saat 20.00'de yapılan eylem çağrısı ile kitle Tuzluçayır Meydanı'nda yeniden toplanmaya başladı. Kitlenin toplanmasıyla inşaat alanının bulunduğu Kartaltepe'ye kadar bir yürüyüş gerçekleştirildi. Kitlenin önün burada polis barikatıyla kesildi. Direnişçiler barikatı aşmak için yüklendiler ve tekrar çatışmalar başladı. Polisin gaz bombası, TOMA ve akreplerle gerçekleştirdiği saldırıya direnişçiler taşlarla karşılık veriyor. Natoyolu tarafına konumlandırılan çevik kuvvet ve TOMA'larla kitlenin kıskaca alınması kitleyi ikiye böldü. Direnişçiler çatışarak tekrar Tuzluçayır Meydanı'na çekildiler. Kitle meydanda yeniden birleşti. Kitlenin sayısı giderek artıyor, direniş devam ediyor.