Tuzluçayır'da azgın polis terörü ve direniş

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Eylül 2013
  • 10:26
Polis ve belediye ekipleri bu sabah direniş çadırlarına saldırdı.

Polis ve belediye ekipleri bu sabah direniş çadırlarına saldırdı.

Mamak halkının direnişi sürüyor.

Mamak halkının direnişi sürüyor.

• Mamak çatışmasından kareler...

 

Fetullah Gülen–İzzettin Doğan patentli Cami-Cemevi projesi Alevi emekçilerin tepkisine neden olmuş, dün akşam projenin yapılması planlanan Tuzluçayır mahallesinde emekçiler inşaat alanına yürümek istemişti. Emekçilerin eylemine polis saldırmış Tuzluçayır'ın tüm sokakları direniş alanına dönmüştü. Çatışma gece geç saatlere kadar devam etmişti.

Dün gerçekleştrilen polis saldırısının ardından bugün sabah erken saatlerde Tuzluçayır'a gelen Mamak Belediyesi'ne bağlı ekipler Tuzluçayır Direniş ve Dayanışma Çadırlarını boşaltmak istedi. Çadırlara dönük saldırıya karşı çıkan bir BDSP'li ve bir Kızıl Bayrak okuru belediye aracına müdahale ederken gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar polis aracında bekletildiler ve darp edildiler.

Öğlen saatlerinden itibaren Tuzluçayır mahallesi çevik kuvvet polisleri ve TOMA'lar tarafından ablukaya alındı. Polisin mahalleyi ablukaya almasının ardından çatışmalar Mamak'ta Natoyolu üzerinde devam etti. Gözaltına alınan BDSP'li ve Kızıl Bayrak okuru saat 12.30 civarında serbest bırakıldı. Devam eden çatışmada Polis Tuzluçayır Meydanı'ndan çekilirken, direnişçiler meydanda eylemlerine devam ettiler.

Saat 14.00’te polisin eylemcilere saldırısı tekrar başladı. Tuzluçayır Meydanı'nda çatışmalar devam etmesi üzerine kitlenin sayısı gittikçe arterken, direnişçiler polis terörüne havai fişeklerle karşılık verdi. Tuzluçayır Meydanı'nın yanısıra Abidin Aktaş ve Natoyolu Caddesi'nde barikatlar oluşturuldu. Kitle barikatların arkasında çatışmaya devam ederken, polis saldırısında çok yoğun gaz bombası atılarak TOMA ve akreplerle saldırı sürdü. Tüm sokaklara barikatlar kuruldu. Ateşe verilen barikatlarla direniş kararlılıkla devam etti. Plastik merminin yoğun olarak kullanıldığı polis saldırısında aralarında BDSP'lilerin de olduğu birçok kişi yaralandı. Polis evlere ve dükkanlara gaz bombası attı. Bu sırada çok sayıda gözaltı olduğu ve Çiçek İş Merkezi'nin basıldığı, içerideki insanların darp edildiği de gelen bilgiler arasında.

Saat 16.00’da Abidin Aktaş Caddesi’nde devam eden çatışmada polis akrep ve TOMA'larla saldırdı. Kitle ara sokaklara doğru çekilerek çatışmaya devam etti. Polis Abidin Aktaş Caddesi'ndeki evlere baskınlar düzenleyerek gözaltı yapmaya çalıştı. Bir grup TOMA ve akrep ise Natoyolu Caddesi üzerinden ilerledi.

Plastik mermi ve gaz fişekleri ile çok sayıda direnişçi yaralandı. Ethem Sarısülük'ün kardeşleri de yaralananlar arasında. Mustaf Sarısülük ayağından, İkrar Sarısülük ise polisin attığı gaz fişeğinin isabet etmesi sonucu kafasından yararlandı. Polisin saldırganlığına tepki gösteren mahalleli emekçiler de polis teröründen nasibini aldı.

Mamak’ın Ege Mahallesi, Şirintepe, Şahintepe, Mutlu mahallelerinden Tuzluçayır’a yürüyen emekçiler Natoyolu üzerinde Tekmezar Parkı civarında polisle çatışırken, Tuzluçayır’da ise meydana çıkan hemen tüm sokaklarda şiddetli çatışmalar sürdü. Polis gaz bombalarını hedef gözeterek insanların üzerine attı. Abidin Aktaş Sokak’ta bir kişi suratına isabet eden gaz kapsülü ile yaralandı.  

Abidin Aktaş'ta süren çatışma kitlenin kararlı duruşu ile bir kere daha Tuzluçayır Meydanı'na taşındı ve meydan işgal edildi. Binler Tuzluçayır Meydanı'nda "Bu daha başlangıç mücadeleye devam!" sloganlarıyla militan direnişini sürdürürken polis, cami inşaatının yapıldığı yere kadar çekilmek zorunda kaldı ve inşaatı korudu. Tuzluçayır Meydanı'na yönelik polis saldırısında kullanılan fakat barikatı aşamayan akreplere taşlarla, havai fişeklerle karşılık verildi. Polisin akreplerle gerçekleştirdiği tüm saldırılar militanca geri püskürtüldü. Defalarca denenmelerine rağmen polis meydana giremedi. Tuzluçayırlı emekçiler ilerici-devrimci güçlerle birlikte barikatı her defasında daha da güçlendirdi. Meydanın ışıkları kapatılırken Tuzluçayır'ın tüm sokakları barikat ateşleriyle aydınlatıldı.

Saatlerce devam eden çatışmalar sonucu polis Okullar Caddesi'ne sürüldü. Kuvvetli barikatların ardında Tuzluçayır Meydanı’ndan Süleyman Ayten Caddesi boyunca emekçiler vardı. Polis barikatının alınmasının ardından Okullar Caddesi’ne barikat kuruldu. Polisin azgın saldırısına karşı direniş devam etti. Ambulans geçişleri sırasında direnişçiler kontroller yaptı. Yoğun biber gazı ve ses bombaları atıldı. Atılan ses bombalarının birinin kulağına isabet etmesi sonucu bir BDSPli geçici duyum kaybı yaşadı ve vücudunun birçok yerinden yaralandı.

Polis tekrar saldırıya başlayarak birçok noktada eş zamanlı olarak TOMA, Akrep, plastik mermi ve gaz bombası ile saldırıya geçti. Direnişçiler geri çekilmek zorunda kaldı. Ancak çatışma bir süre daha devam etti ve yeni barikatlar kuruldu.

Tuzluçayır'daki direniş ateşi Batıkent ve Dikmen'e de sıçradı. Batıkent'te yaklaşık bin kişi direnişi selamladı. Dikmen'de yapılan eyleme de polis saldırdı.

Son saldırıyla birlikte Tuzluçayır Meydanı'nı adeta işgal eden polis, araçları aradı, kimlik kontrolü yaptı.

Bir süre sonra geri çekilen direnişçiler, proje iptal edilene kadar direnişe devam edeceklerini belirttiler.

Kızıl Bayrak / Ankara