Şakran'da lehte kararlar tanınmıyor, keyfiyet sürüyor

Şakran Hapishanesi'nde yayın-kitap yasağına ilişkin İnfaz Hakimliği'nin tutsakların lehine karar vermesine rağmen keyfi yasaklar sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Temmuz 2017
  • 06:23

Şakran Hapishanesi'nde süren kitap yayın yasağı karşısında tutsakların mücadelesi üzerine hapishane iradesi tarafından verilen “süreli yayınları ve kitapları kargo yoluyla alacağız” sözleri de tutulmamış, kargoyla yollanan yayınlar geri iade edilmişti. TKİP dava tutsağı Evrim Erdoğdu, Şakran Hapishanesi'nden yolladığı faks ile kararın geri alınmasına itiraz ettiklerini ve İnfaz Hakimliği'nin itirazlarını kabul ettiğini belirtti. Buna karşın ise keyfi yasakların sürdüğünü vurguladı.

İnfaz Hakimliği tutsakların itirazını kabul etti

Erdoğdu yolladığı faksta; “Haziran'da yolladığım faks sonrası kurum, kitap-yayın ile ilgili bir karar alıp yayın-kitap yasağını başlattığı eski (3 Şubat) kararına geri döndü. 2. karara göre süreli yayın ve kitaplar yalnızca kargo yoluyla girebiliyordu. O kararın ömrü bir hafta oldu zaten. 2 karar arası gelen yayınları aldılar. ... Yürüyüş, Atılım o ara kabul edildi” dedi. 8 Haziran 2016 tarihli yasağı sürdürme kararına itiraz ettiklerini belirten Erdoğdu, “3 Temmuz 2016'da İnfaz Hakimliği, Karşıyaka 2. Ağır Ceza Mahkemesinin bir kararını gerekçe göstererek itirazımızı kabul etmiş. Kısıtlama OHAL'le sınırlandırılıyor ama OHAL genel halimiz olduğu için uygulama süreklileşmiş oluyor. .... İtirazımız kabul edildi ama kurum üst mahkemeye itiraz etmiştir çoktan” dedi.

Lehte karar alınsa da yasak sürüyor

Erdoğdu ayrıca Kızıl Bayrak çalışanlarının kendisine yolladığı 16 Haziran tarihli kargoyu 5 Temmuz'da açabildiğini kaydederek “Yayınlar kargo ile kabul edilse bile akıbeti ortada. Tek sayfalık mektup, analiz seçmeler, akademik araştırmaya ilişkin mektuplarınızı dün aldım. 9 sayı Kızıl Bayrak ve diğerleri, Atlas ve 4 kitap depoda bekliyor. Lehimize karar alındığı için kendi itirazlarının sonucu belli olana kadar o yayınları ve kitapları vermeleri lazım. Ama depoda çürüme sürecine bırakıldılar” diyerek keyfi dayatmaları teşhir etti.

“Hücre ceza”ları onandı, tebliğ edildi

Erdoğdu faksında mektup yasağının 13 Temmuz'da sona erdiğini belirterek “2016 Aralık'ta onanıp tebliği Haziran'da yapılan 15 gün hücre ve zaten 2017 Ocak'ta onanmış 15 gün hücre 'cezam' var” dedi.