Türkiye kapitalizmini sarmalayan döviz krizi, bu hafta da TL’deki kayıplarla devam ediyor. Haftayı dün gece açan Asya piyasalarında dolar 7,20 TL seviyelerine yükselirken, bunun ardından Merkez Bankası ve BDDK tarafından kimi adımlar atıldı. Bu adımlar kayıpları bir parça frenlerken, döviz yine de TL karşısındaki yüksek seyrini sürdürüyor.
Merkez Bankası, ilk olarak, bankaların TL ve yabancı para yükümlülükleri karşılığında Merkez Bankası’nda tuttukları tutarları düşürdü. “Zorunlu karşılık oranı”ndaki düşüşlerle birlikte bankalara ek likidite imkanı yaratılmış oldu.
MB, sonrasında “TL ve döviz likidite yönetimi” başlığıyla kimi tedbirler aldığını açıkladı. “Finansal istikrarın desteklenmesi ve piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amaçlarıyla” alındığı belirtilen 10 maddelik açıklama yayınlandı. Merkez Bankası bu adımlarla, bankaların TL ve döviz ihtiyaçlarını karşılamada daha etkin olma yönünde bir hamle yapmış oldu.
Ayrıca Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK), “spekülatif” hareketlere yönelik, bankaların swap işlemlerine sınırlama getirdiğini duyurdu. BDDK’nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının yüzde 50'sini geçemeyecek olup, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacak ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemler yenilenemeyecektir.”
TL'de kayıplar sürüyor: Dolar 6,80 TL'nin üzerinde
MB ve BDDK tarafından atılan adımların sonrasında TL’deki değer kayıpları bir süreliğine frenlenmiş oldu. Gece 7,20 TL'ye ulaşan dolar, bu adımlarla 6,40 TL’ye kadar geriledi. Buna karşın bugün öğlen saatlerinde, TL’deki kayıpların frenlenmesinin sınırlı olduğu görüldü. 6,80 TL’nin üzerine kadar çıkan dolar öğlen 12.00 sularında 6,85 TL seviyelerine yükseldi. Aynı saatlerde avro da 7,80 TL civarında dalgalanmayı sürdürüyordu.
Öte yandan MB ve BDDK’nın attığı adımlar, finans sermayesi cephesinden de yeterli bulunmadı. Finans kuruluşları ve piyasa analistlerinden yapılan açıklamalarda, “TL’deki kayıpların spekülatif olduğu gerekçesi üzerinden bu tedbirler alınmış gözüküyor” değerlendirmeleri yapılırken, buna karşın TL’deki kayıpların “spekülatif hareketler”le sınırlı olmadığı üzerinde duruldu. Ek olarak, faiz arttırma kararı olmaması nedeniyle bu önlemlerin yetersiz olduğu ve TL'deki kayıpların devam edeceği iddiaları öne sürüldü.