Kızıldere anmaları

Kızıldere Katliamı’nın 52 yıldönümünde Ankara’da Karşıyaka Mezarlığı’nda, Rize’de Cihan Alptekin’in mezarı başında ve kent meydanlarında anmalar gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Mart 2024
  • 17:30

Kızıldere Katliamı’nın 52 yıldönümünde Ankara’da Karşıyaka Mezarlığı’nda, Rize’de Cihan Alptekin’in mezarı başında ve kent meydanlarında anmalar gerçekleştirildi.

Ankara’da Karşıyaka Mezarlığı’nda anma

Ankara’da Karşıyaka Mezarlığı’nda anma yapıldı. Anmada “Kızıldere son değil savaş sürüyor” ve “Yaşansın devrim ve sosyalizm” yazılı pankartlar açıldı.

78'liler Derneği Federasyonu Ankara Şube Başkanı Hüseyin Esentürk yaptığı konuşmada Kızıldere Direnişi’ni yaratanları selamladı. Esentürk şunları ifade etti:

“Emperyalizme, faşizme şovenizme ve gericiliğe karşı mücadelenin hiç solmayan kan çiçeklerinin üzerinden bunca zaman geçmiş olmasına rağmen, dipdiri kalmış ve günümüze ulaşıp yön veren bu büyük devrimci mücadele mirasını yaratanların önünde saygıyla eğiliyoruz.

Dünyanın neresinde olursa olsun haksızlığa, zulme, karşı durun. Kızıldere’de yaratılan dayanışma ruhunu bugün tüm coğrafyamızda zulme zorbalığa karşı durarak taçlandırmalıyız. Anıları ve mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyoruz.”

Anmada DEM Parti, Devrimci Parti, KÖZ, Kaldıraç, SYKP ve DEVGÜÇ adına da konuşmalar yapıldı.

Anmada sık sık “Mahir, Hüseyin, Ulaş, Kurtuluşa kadar savaş” ve “Onlara sözümüz devrim olacak” sloganları atıldı.

Mezarlıkta SOL Parti anma gerçekleştirdi.

Rize’de Cihan Alptekin’in mezarı başında anma

Kızıldere’de katledilen Cihan Alptekin, Rize’nin Ardeşen ilçesi Yeniyol (Oce) Köyü’ndeki mezarı başında anıldı. sendika.org’da yer alan habere göre mezarlığa kadar yapılan yürüyüşte sık sık “Kızıldere son değil savaş sürüyor” ve “Mahir, Hüseyin, Ulaş kurtuluşa kadar savaş” sloganları atıldı. Anmada konuşmalar yapıldı ve Cihan Alptekin’in kardeşi de söz alarak mezar başına gelen kalabalığın kendisini umutlandırdığını söyledi.

***

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu da Özgür Çocuk Parkı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla Kızıldere Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andı. Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre açıklamada Mersin 68’liler Derneği Başkanı Hasan Kapıkıran konuştu ve şunları dedi:

“Kızıldere Katlimanı’nın üzerinden 52 yıl geçmiş olsa da onların mücadelesi bize dayanışmayı, fedakarlığı gelecek güzel günler için tarihi bir sorumluluk olarak yükledi.”