Kemal Türkler, katledilişinin 33. yılında anıldı

22 Temmuz 1980’de katledilen DİSK Kurucu Başkanı Kemal Türkler, mezarı başında anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Temmuz 2013
  • 11:43

DİSK’in çağrısıyla mezar başında yapılan anma programına, DİSK’e bağlı sendika yöneticileri ve üyelerinin yanı sıra bir dizi kitle örgütü de katıldı.

Anma programı, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’nun yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Çerkezoğlu’nun kitleyi selamlamasından sonra, BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu konuşarak mücadele vurgusu yaptı.

Kemal Türkler ‘in kızı Nilgün Türkler Soydan yaptığı konuşmada, faillerin ve sorumluların göstermelik davalarla yargılandığını ve serbest bırakıldığını ifade etti. Davada azmettirici olarak yargılanan Celal Adak’ın kendisine dava açtığını, babasının katillerinin ceza almadığını fakat suçluları söylediği için kendisinin yargılandığını hatırlattı.

Son konuşmayı ise DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaptı. Beko, Kemal Türkler ‘in bıraktığı mücadele bayrağını DİSK’in taşımaya devam ettiğini ve edeceğini ifade etti. "Sendikal baraj engelini altüst etmek için örgütlenmeye, örgütlü mücadeleye ihtiyacımız" var diyen Beko, taşeronlaştırma saldırısına da dikkat çekti. Taşeron işçilerin her gün iş kazalarında öldüğünü ve haklarının gasp edildiğini söyleyerek, taşeron işçilerin örgütlenmesinin önemini belirtti.

“Önümüzdeki 1 Mayıs’ı da başta Taksim olmak üzere bütün alanlarda kutlayacağız” diyen Beko, mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. Parasız eğitim istediği için tutuklanan öğrenciler olduğunu, okuması gereken binlerce çocuğun işçilik yaptığını belirterek bu sorunlar varken AKP’nin çocuk cezaevleri yapmasını eleştirdi. Asgari ücretin yükseltilmesi mücadelesinin önümüzdeki dönemde temel bir yönelimleri olacağını ifade etti.

DİSK’in de iktidar tarafından susturulmak istendiğini söyleyen Beko, baskıların mücadelelerini engelleyemeyeceğini vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Kani Beko’nun konuşmasından sonra anma bitirildi. Anmada “Kemal Türkler kavgamızda yaşıyor!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Katillerin ipleri sermayenin elinde!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul