Kazanhan mühimmatla katledildi

Cizre’de katledilen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın otopsisinde, Kazanhan’ın başına saplanan “tanımlanamayan mühimmat” ile öldürüldüğü ortaya çıktı. Kazanhan, binlerce kişi tarafından uğurlandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Ocak 2015
  • 17:15

Şırnak’ın Cizre ilçesinde polis tarafından katledilen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın otopsisi Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’nda yapıldı. Başından silahla vurulduğu söylenen Kazanhan’ın, başına isabet eden “tanımlanamayan mühimmat” ile öldürüldüğü belirtildi. Kazanhan’ın başına isabet eden roket başlığı şeklindeki dışı plastik olan “mühimmat” Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı'na gönderildi.

 

Otopsi raporu aileye verilmedi

Otopsiye katılan İnsan Hakları Derneği Temsilcisi Muhterem Süren, Kazanhan’ın kurşunla öldürülmediğini belirterek şunları ifade etti: “Savcı, Nihat Kazanhan'ın kafatasından çıkarılan cismin ne olduğunun belirlenmesi için bomba imha ekibi, olay yeri inceleme ekibi, terörle mücadele şubesi ekiplerini çağırdı. Ancak gelen polislerin hiç biri çıkarılan mühimmatı tanımlayamadı. Çıkarılan mühimmat 5 santimetre boyunda ve dışı sert plastikten yapılmaydı. Şekil olarak bir roket başlığına benziyordu. Ancak boyutu küçüktü. Mühimmat cinsinin tespit edilmesi için olay yeri inceleme ekiplerine teslim edildi.”

Muhterem Süren ayrıca dosyada gizlilik kararı olmamasına rağmen otopsi raporunun aileye ve kendilerine verilmemesine tepki gösterdi.

 

Kazanhan’ı binler uğurladı

Nihat Kazanhan bugün binlerce kişinin katılımıyla Cizre’de defnedildi.

Diyarbakır’da yapılan otopsinin ardından konvoyla Cizre’ye getirilen Kazanhan’ın cenazesi Arin Mirxan (İdil) Caddesi'nde binlerce kişi tarafından

“Şehît namirin!”, “Katil devlet, katil AKP!” sloganlarıyla karşılandı.

Kazanhan’ın cenazesi yürüyüşle Cizre Asrın Mezarlığı'na götürüldü.

Esnafın kepenk kapatarak katıldığı cenazede öğrenciler de okulları boykot ederek yer aldı.

Mezarlığa ulaşan kitle Kazanhan'ın cenazesini “Şehîd namirin!” sloganıyla defnetti. Ardından “Ey Raqîp” marşı eşliğinde saygı duruşu gerçekleştirildi.
Daha sonra kısa bir açıklama yapan MEYA-DER Cizre Şube Eşbaşkanı Mele Kasım Yiğit, Cizre halkının direnişini hazmedemeyenlerin bir çocuğu daha katlettiğini hatırlatarak, "Aslında Nihat'ın kafasına vurulan bu mermi, başta Türkiye'nin geleceğinin başına sonra da Kürt analarının yüreğine vurulmuş bir kurşundur" dedi. 
HDP Şırnak Milletvekilli Faysal Sarıyıldız ise, "Devletin ve hükümetin işgalci güçleri bir çocuğumuzu daha koynumuzdan alıp katlettiler" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kazanhan’ın vurulduğu Yasef Mahallesi’ne yürüyüş gerçekleştirildi.
Cenazeye katılan öğrenciler ise sloganlarla kaymakamlık binası önüne yürüdü. Kaymakamlık önünde yarım saatlik oturma eylemi yapan öğrenciler defter ve kalemleri kaymakamlık bahçesine atarak katliama tepki gösterdi. Öğrenciler “Katil devlet katil AKP!” sloganıyla eylemi sonlandırdılar.