Hacıbektaş siyanürle altın aramaya karşı birleşiyor!

Alevi emekçilerin Serçeşmesi Hacıbektaş siyanürle altın arayan kapitalist tekellerin kıskacında.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Eylül 2024
  • 12:30

Türkiye çapında siyanürle altın arama tehdidi büyürken, Alevi emekçilerin Serçeşmesi Hacıbektaş da siyanürle altın arayan kapitalist tekellerin kıskacında.

Ülke genelinde giderek artan sayıda işçi ve emekçi doğasına ve hayatına sahip çıkıyor. Altın tekellerine karşı birleşiyor, örgütleniyor. 

Hacıbektaş’ta da bu kapsamda 1 Eylül günü saat 14.00’te Hacıbektaş Belediyesi Konferans Salonu’nda bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda doğasına ve hayatına sahip çıkan emekçiler bir araya geldiler.

Toplantının temel hedefi Hacıbektaş ve çevresinde başlatılan madem arama faaliyeti ön araştırmalarına karşı bir mücadele platformu oluşturmaktı. Toplantıya anlamlı bir katılım sağlandı. Daha da önemlisi katılımcıların önemli bir bölümünün görüş ve önerilerini dile getirmesiydi.

Toplantıya katılan bir emekçi, zaman kaybetmeden harekete geçmenin önemine vurgu yaparak şunları söyledi: 

“On yıl önce Kalaba’daki altın aramasına karşı paneller düzenleyip, bölgeye yayılmak istediklerini ta o zaman tespit ettik. Özkonak’ta yapılan aramaya karşı Karaburun’a ve Karaburç taş ocaklarına müdahale edildi, onun için geç kalınmadan bir an önce yapılması gereken neyse vakit geçirmeden yapılmalı.”

Bir diğer katılımcı ise, “Sömürge tipi madencilik sistemli ve projelidir. Bu girişimlere geçit vermemeli, bir an önce harekete geçmeliyiz” dedi.

Konuşmalarda, siyanürle altın aramadan kaynaklı işçilerin sağlığının tehdit altında olduğu da vurgulandı.

Hacıbektaş Belediye Meclis Üyesi Bilge Orhan ise yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Yaşamın kendisini mi savunacağız ya da yaşamın konforunu mu savunacağız? Topraklarımızda dronla arazi taraması yapıyorlar, 250 metre inildiğinde tuz gölünün seviyesine düşüyoruz ve sularımız kesiliyor, sularımız tuzlanıyor. Oysa ki 2000 metrelerden bahsediliyor, bir an önce örgütlenip yürütme kurulu oluşturup mücadeleyi başlatmamız gerekiyor.”

BDSP temsilcisi Şinasi Topçu da toplantıda söz alarak şu vurguları yaptı: 

“Maden ocakları uluslararası sermayeye terkediliyor. Altın arama inisiyatifini onlara bırakıyorlar. Örgütlü olmamız gerekiyor! Emekçi köylüleri ve köy muhtarlarını bu çalışmaya katmamız gerekiyor.”

Hacıbektaş emekçileri altın madeni tekellerine karşı mütevazı bir adım attılar. Bir araya geldiler. Daha da önemlisi, toplantının sonunda siyanürle altın aramaya karşı bir mücadele komitesinin oluşturulması oldu.

Kızıl Bayrak / Hacıbektaş