Hacı Bektaş-ı Veli’yi Anma Etkinlikleri üzerine

Sınıf devrimcileri, Hacı Bektaş-ı Veli’yi Anma Etkinliklerini devrimcileştirme bakışının gereği olarak yıllardır sürdürdükleri istikrarlı müdahaleyi bu yıl da yaptılar.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Ağustos 2024
  • 16:00

61. Ulusal, 35. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli’yi Anma Törenleri sona erdi. Diyanet İşleri Cemevi Başkanlığı özellikle son iki yıldır Hacıbektaş-ı Veliyi Anma etkinliklerinin içini boşaltmak için mesai yaptı, yapıyor. Cemevi Başkanlığı aynı zamanda Alevilerin fetva kurumu olma rolüne soyunmak istiyor. 

Diyanet bünyesindeki Cemevi Başkanlığı, ilerici Alevi örgütleri ve Hacıbektaş Belediyesi’nin ortaklaştığı etkinlikleri sabote etmek için harekete geçti. Hem türbeyi hem de Kültür Sitesini işgal etti. Hacıbektaş Kültür Sitesi’nin kapılarını ilerici Alevi örgütleri ve Hacıbektaş Belediye Başkanlığı’na kapatmak istedi. 

İlerici Alevi örgütleri Hacıbektaş Türbesi'nin işgal edilmesine tepki gösterdiler. Dergâhta oturma eylemi gerçekleştirdiler. Cumhurbaşkanlığı kararı, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı aracılığıyla Hacıbektaş dergâhı işgal edildi. Hacıbektaş Kültür Sitesi de işgalden payını aldı. Hacıbektaş Kültür Sitesi’nin kapıları ilerici Alevi örgütleri ve Hacıbektaş Belediye Başkanlığı’na kapatıldı. 

İlerici Alevi örgütleri Hacıbektaş Türbesi'nin işgal edilmesine karşı dergâhta oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemde ABF Genel Başkanı Mustafa Aslan konuşma yaptı. Dergahın işgaline, Hacıbektaş anma etkinliklerinin içini boşaltma planlarına geçit vermeyeceklerini gösterdiler. 

Törende Alevi örgütleri tarafından gerçekleştirilen değerlendirme toplantısının sonuç deklarasyonu da okundu. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Arslan tarafından okunan deklarasyonda, siyanürle altın aramaya ve buralarda yaşanan doğa katliamlarına son verilmesi istendi. Deklarasyonda Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı, Madımak’ın utanç müzesi olması, zorunlu din dersleri dayatmasının son bulması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması vb. gibi yakıcı talepler de yer aldı.

Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri’nin içinin boşaltılması ve kültürel-sanatsal etkinliklerin kısırlaşması için devletliler organize bir çaba içindeydiler. Devlet Aleviciliğinde ifadesini bulan anlayışı törenlere egemen kılmak istediler. Etkinlikleri devlet Aleviciliğine kan taşımak için kullanmaya çalıştılar. Paneller ve resmi açılış programlarına da gericilik damgasını vurdu.

Bu yıl Hacıbektaş Belediyesi ve ilerici Alevi örgütleri anma etkinlik programında ortaklaştılar. Katılımcılığı özümseyen ilerici Alevi örgütleri ve Hacı Bektaş Belediyesi, süreci ilerici bir anlayışla örmeyi ele aldılar. Anma etkinliğinin içeriğini ulusalcı temelde örmeye çalışan anlayış yerine evrensel ögeleri, Alevilerin ilerici birikimini öne çıkaran panel ve etkinlikler gerçekleştirdiler. 

Devrimci güçlerin katılımındaki istikrarlı zayıflama ise sürdü. Reformist solda da benzer bir durum var. Bunun tek istisnası Hacıbektaş Belediyesi’nde belediye meclis üyelerinin bulunması nedeniyle TİP'ti. TİP'in yanı sıra TKP de anma etkinliklerini özel bir ilgiye konu etti. Sermaye devleti bu yılki etkinliklere yönelik ilerici ve devrimci etkiyi sınırlamak için özel bir çaba harcadı. “Güvenlik” gerekçesiyle ilçenin giriş çıkışları tutuldu.

Komünistlerin şenliklere yönelik müdahalesi

Sınıf devrimcileri, Hacı Bektaş-ı Veli’yi Anma Etkinliklerini devrimcileştirme bakışının gereği olarak yıllardır sürdürdükleri istikrarlı müdahaleyi bu yıl da yaptılar. Komünistler şenlikler üzerine hazırladıkları bildirileri dağıttılar. Ekonomik-sosyal yıkım programına ve faşist saldırılara karşı mücadele çağrısını yükselttiler.

Komünistler gündeme ilişkin ajitasyon ve propaganda konuşmaları gerçekleştirdiler. Bunların yanı sıra daha önceden planladıkları, “Alevi sorunu”, “demokrasi, bağımsızlık ve ulusal sorun” konulu söyleşiler gerçekleştirdiler. Bu yıl şenliklere anlamlı bir müdahalede bulunan sınıf devrimcileri, düzenin saldırılarının yoğunlaştığı böyle bir dönemde gericiliğin dikkatini çeken bir çalışma yürüttüler. Dostları sevindirdiler, düşmanı üzdüler!

Kayseri Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu