Gebze’de 1 Mayıs etkinliği

Emeğin Kurtuluşu için Gebze 1 Mayıs Hazırlık Komitesi, bugün (28 Nisan) saat 14.00’da “Emeğin kurtuluşu insanlığın kurtuluşu olacaktır” şiarıyla Gebze’de bir etkinlik gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Nisan 2024
  • 18:30

Emeğin Kurtuluşu için Gebze 1 Mayıs Hazırlık Komitesi, bugün (28 Nisan) saat 14.00’da “Emeğin kurtuluşu insanlığın kurtuluşu olacaktır” şiarıyla Gebze’de bir etkinlik gerçekleştirdi.

Programda Şişli Meydanı’nda katledilen üç genç kadın, TKİP ölüm orucu direnişçisi Hatice Yürekli ve Taksim 1 Mayıs mücadelesi tiyatral bir sunumla anlatıldı. Şişli Meydanı2nda katledilen Çiğdem’in ağzından yaşananlar anlatıldıktan sonra “Şişli Meydanı’nda üç kız” parçası okundu. Ölüm orucunda şehit düşen Hatice Yürekli’nin başeğmez mücadelesi anlatıldı ve ona yazılan “Ateş Saçan Yürek” parçası söylendi. Ardından 1 Mayıs mücadelesinde yitirilenler ve Hatice Yürekli şahsında saygı duruşunda bulunuldu.

Saygı duruşunun ardından Nazım Hikmet’in “İstanbul’da 1 Mayıs” şiiri canlandırma ile okundu. Program, 1 Mayıs’ın tarihçesini ve Taksim 1 Mayıslarını anlatan sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Ardından “Sömürüye, baskıya, iş cinayetleri ve sosyal yıkım saldırılarına karşı 1 Mayıs’ta alanlara” çağrısı yapan Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu adına 2024 1 Mayısı’nın güncel anlamı ve önemi üzerine konuşma gerçekleştirildi.

8 saatlik çalışma saati mücadelesinin ve Haymarket olayının bahsedildiği BDSP konuşmasında 8 saatlik işgünü kazanımı ve 1 Mayısların sınıf mücadelesinde süreklileşerek tarihselleşmesi anlatıldı. Osmanlı’dan bugüne bu topraklarda 1 Mayıs eylemlerinin ve iktidarın her daim yasaklama politikasıyla işçi sınıfının karşısına dikildiği vurgulandıktan sonra kanlı ‘77 1 Mayısı ve 2007 ile yeniden başlayan Taksim barikatlarını zorlanmasının ardından 1 Mayıs’ın resmi tatil olması ve alanın açılıp kitlesel bir şekilde kutlanmasının örnekleri verildi. Tarihsel örneklerin ardından güncel Taksim 1 Mayısı’nın anlamı üzerinde duruldu. Konuşmada Lenin’in 1 Mayıs bildirisinden şu alıntı yapıldı:

“Bir tarafta üretim araçları üzerindeki özel mülküyete dayanarak emek sömürüsü ile yarattığımız bütün zenginlikleri elinde bulunduran bir avuç asalak burjuvazi varsa diğer tarafta emeğiyle geçinen, sömürülen, haklarından yoksun milyonlarca işçi ve emekçinin karşı karşıya geldiği gündür.”

Konuşmanın devamında taleplerle meşru bir şekilde Taksim’e yürünmesinin gerekliliği ifade edilerek tüm herkes Taksim 1 Mayısına davet edildi.

Konuşmanın ardından hep bir ağızdan türkü ve marşlar söylendi, halaylar çekildi. 1 Mayıs’ta saat 10.00’da başlayacak Taksim 1 Mayıs programına çağrı ve 5 Mayıs’ta saat 17.00’da Dolmabahçe’de yapılacak 6 Mayıs Denizler anması için katılım çağrısı yapıldı. Etkinlik “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak!” sloganı ile sona erdi.

Kızıl Bayrak / Gebze