Çevre Günü eylemi Ali ve Aysin Büyüknohutçu'ya adandı

İstanbul'da Çevre Günü vesilesiyle yapılan eylemde taş ocaklarına karşı mücadele ederken Antalya'da katledilen Ali ve Aysin Büyüknohutçu'ya adandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Haziran 2017
  • 12:36

5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde yapılan eylem Antalya Finike'de taş ocaklarına karşı mücadele ettikleri için cinayete kurban giden Ali ve Aysin Büyüknohutçu'ya adandı.

Saat 12.30'da gerçekleştirilen eylemde “Ali ve Aysin Büyüknohutçu'nun katillerini tanıyoruz Doğa ve yaşam için mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” ozaliti açıldı. Büyüknohutçu çiftinin fotoğraflarının da taşındığı eylemde “Doğa ve yaşam savunucuları” adına basın açıklamasını Çağdaş Öztürk okudu.

“Bugün burada bir kez daha hayatlarını temiz ve sağlıklı bir çevre için mücadeleye adamış, ormanları ve yaşamı korumak için tüm tehditlere ve yıldırma çabalarına karşı yıllardır kararlılıkla direnen dostlarımız Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu için toplandık” ifadeleriyle başlayan açıklamada Büyüknohutçu çiftinin; Antalya’nın Finike ilçesindeki Alacadağ-Kızılcık yaylasında

taş ocaklarına karşı uzun yıllardır mücadele ettikleri ve 9 Mayıs 2017 'karanlık bir cinayete' kurban gittikleri söylendi.

“Sahte çevre ödülleriniz yok hükmünde!”

Dünya Çevre Günü'nün 45 yıldır kutlandığı hatırlatılan açıklamada Türkiye'de de göstermelik etkinlikler ve plaket dağıtımları yapılması teşhir edildi. Talan politikaları da teşhir edilirken şu ifadeler kullanıldı:

“Bugün buradan bir yandan göstermelik olarak çevre gününü kutlarken, 2004 yılında değiştirilen maden yasasıyla birlikte kısa zamanda Türkiye’nin dört bir yanını doğa ve yaşam düşmanı binlerce maden ve taş ocağıyla talan edenlere sesleniyoruz.

HES projeleriyle nehirleri, mega projelerle denizleri ve ormanları, yol ve köprü projeleriyle yaylaları, termik ve nükleer santrallerle kentleri, çıkarmaya hazırlandıkları yeni Üretim Reformu Paketi’yle de ülkemizin dört bir yanındaki zeytinlikleri, meraları, kıyıları yok oluşa sürükleyenlere sesleniyoruz.

Ellerinizde tuttuğunuz sahte ‘çevre ödüllerini’ yok hükmünde sayıyoruz.”

Açıklamanın devamında katledilen Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu’nun bıraktığı yerden taş ve mermer ocaklarına karşı mücadeleyi sürdürecekleri vurgulandı. Onların katledilmesinin aydınlatılması için  6 Haziran'da TBMM'de basın toplantısı yapılacağı, 9 Haziran'da da miting düzenleneceği belirtildi.

“Vazgeçmeyeceğiz, yaşamı savunmaya devam edeceğiz!” sözleriyle sona eren basın açıklamasının ardından “Biz biz biz biraradayız birarada yaşamı savunacağız!” sloganıyla eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

İLİŞKİLİ HABERLER