“Stefan Engel’e yönelik suçlama yasadışı” kararı

Thüringen Eyaleti’ne bağlı Meiningen şehrinde görülen davada, Stefan Engel’in “tehlikeli şahıs” diye suçlanması, mahkemenin kararı sonucunda yasadışı olarak tanımlandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 05 Ağustos 2021
  • 00:26

Meiningen İdare Mahkemesi’nde 3 Ağustos 2021 tarihli duruşmayı yöneten iki hakim, Stefan Engel’e karşı 2018’den beri yürütülen suçlamanın, yasadışı olduğuna hükmetti. Thüringen Eyaleti tarafından açılan davanın masraflarının, eyalet temsilcileri tarafından ödenmesine karar verildi. Davayla ilgili raporu sunmakla sorumlu olan mahkeme raportörü, mahkemenin başlangıcında, Stefan Engel’in davayı açma hakkının meşruiyetini ve haklılığını anlatan bir rapor sundu. MLPD’nin mahkemeye sunmuş olduğu gerekçelerin haklılığını ve “tehlikeli şahıs” suçlamasının tamamen keyfiyete dayalı olduğunu ifade etti. “Bir insanı kriminalize etmek için, ortada bir suçun olması gerekir.” dedi.

2018 yılında Stefan Engel’e karşı mahkemeye sunulmuş şikayet mektubunda, Grup Yorum ve DHKP-C ile Stefan Engel’in bağlantısı olduğu yer alıyor. Oysa 2018’de düzenlenen müzik festivalinde Grup Yorumun sahne alma yasağı bile söz konusu değildi. 

Stefan Engel’in avukatı Peter Weispfening, “Müvekkilime karşı açılan davanın asıl nedeni, yıllarca MLPD’nin başkanı ve uluslararası tanınmış bir Marksist-Leninist olmasıdır” dedi. 

Mahkeme salonuna sadece 6 kişinin girişine izin verildi. MLPD üyelerinin daveti üzerine, BİR-KAR temsilcisi de mahkemeye izleyici olarak katılanlar arasında yer aldı. 

Davanın kazanılmasının ardından, aralarında BİR-KAR, Özgür Gelecek ve Rebell temsilcilerinin olduğu katılımcılar, mahkeme sonrasında, başarıyla sonuçlanan davanın ardından miting gerçekleştirdiler. 

Mitingde konuşma yapan Stefan Engel, kendisine yapılan suçlamanın gülünç olduğunu vurgulayarak, “Emniyet görevlileri beni müzik festivalinden üç gün önce festival çağrısı yapmakla suçladılar. Oysa ki üç gün önce ne Grup Yorum’a bir yasak getirilmişti ne de bana.” dedi. Konuşmasının devamında, “Tehlike arz etmeyen biri olduğuma karar verildi. Fakat bu bizim için yeterli değil. Biz, neden ve nasıl böyle bir suçlamayla karşı karşıya kaldığımızı bilmek istiyoruz ve bundan sonra bunu ortaya çıkarmanın mücadelesini vereceğiz.” sözleriyle mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Son olarak “Komünistlere karşı uygulanan ve Hitler faşizminden sonra ‘yasaklanan’ insan avını yeniden gündeme getiriyorlar.” sözleriyle esas soruna işaret eden Engel, Alman devletinin, kendi şahsında komünistlere ve her türlü sol muhalefete karşı mücadele ve saldırı yürüttüğünü ifade etti.

MLPD’nin yayın organı Rote Fahne’de yapılan açıklamada ise mahkemedeki başarının gerisinde, haftalar öncesinde sergilenen dayanışmanın payı olduğu ifade edildi. 

Kızıl Bayrak / Frankfurt