“Sovyet halkı kendisine dayatılan sınavı yüzakıyla vermiştir”

Bugün ülkemizin halkları, Büyük Sosyalist Ekim Devrimi'nin 25. yıldönümünü, faşist Alman işgalcilerine ve onların Avrupa'daki suç ortaklarına karşı verilen amansız bir savaşın ortasında kutluyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Mayıs 2020
  • 15:08

Anti-faşist zaferin 75. yıldönümü

Sovyet halkı kendisine dayatılan sınavı yüzakıyla vermiştir 

 

Stalin’in Ekim Devrimi’nin 25. Yılı vesilesiyle Kızıl Ordu’ya ve Sovyet Birliği emekçilerine yayınladığı mesaj...
(Başlığı biz koyduk- KB)

Kızıl asker, komutan, politik fonksiyoner, kadın ve erkek partizan yoldaşlar! Sovyetler Birliği emekçileri!

Sovyet hükümeti ve Bolşevik Partimiz adına, Büyük Sosyalist Ekim Devrimi'nin zaferinin 25. yıldönümü dolayısıyla, sizleri kutluyorum.

İşçi ve köylüler bir çeyrek yüzyıl önce Bolşevik Partisi ve büyük Lenin'in önderliğinde ülkemizde Sovyet iktidarını kurdular. Bu zaman içinde Sovyet halkları şanlı bir yol katettiler. Bu 25 yıl içinde ülkemiz bir sosyalist endüstri ve kollektif çiftlik sistemine sahip büyük güç haline gelmiştir. özgürlükleri ve bağımsızlıklarını mücadele ederek kazandıktan sonra, Sovyet devletinin halkları, kardeşçe bir birlik içinde sarsılmaz biçimde biraraya gelmişlerdir. Sovyet insanları her türlü baskıdan kurtulmuş, ısrarlı bir çalışmayla refah içinde ve kültürlü bir yaşamı güvence altına almışlardır.

Bugün ülkemizin halkları, Büyük Sosyalist Ekim Devrimi'nin 25. yıldönümünü, faşist Alman işgalcilerine ve onların Avrupa'daki suç ortaklarına karşı verilen amansız bir savaşın ortasında kutluyor.

Bu yılın ilk aylarında -kış döneminde - Kızıl Ordu faşist Alman birliklerine ciddi darbeler indirdi. Almanların Moskova'ya yönelttikleri saldırıyı püskürttükten sonra, inisiyatifi eline geçiren Kızıl Ordu saldırıya geçmiş ve Alman birliklerini batıya doğru kovalamaya başlamıştır, bu arada ülkemizin bir dizi bölgesi Alman köleliğinden kurtarılmıştır. Böylece Kızıl Ordu, uygun koşullar altında faşist Alman birliklerinin üstesinden geleceğini kanıtlamıştır.

Ne var ki yaz aylarında cephenin durumu kötüleşmiştir. Avrupa'da ikinci bir cephenin olmamasından yararlanan Almanlar ve müttefikleri, son adamlarına kadar bütün rezervlerini biraraya toplamış ve Ukrayna cephemize yığarak bu cepheyi yarmışlardır. Korkunç kayıplar pahasına güneyden ilerlemeyi başaran faşist Alman birlikleri, Stalingrad, Karadeniz kıyısı, Grosni ve Transkafkasya geçişlerini tehdit eder duruma gelmiştir.

Ne var ki Kızıl Ordu'nun sağlamlığı ve cesareti, Moskova'yı doğudan kuşatarak ülkemizin başkentini arkadan vurmayı amaçlayan Almanların planlarını bozmuştur. Düşman Stalingrad önlerinde durdurulmuştur. Fakat Stalingrad önlerinde durdurulan ve orada onbinlerce asker ve subayını yitiren düşman son güçlerini zorlayarak cepheye yeni tümenler sevketmektedir. Sovyet-Alman cephesindeki savaş giderek daha zorlu bir hal alıyor. Sovyet devletinin, ülkemizin özgürlüğü ve bağımsızlığının kaderi bu savaşın nasıl sonuçlanacağına bağlı.

Sovyet halkı kendisine dayatılan sınavı yüzakıyla vermiştir ve zafere duyduğu sarsılmaz inançla doludur. Savaş Sovyet düzeninin güçleri ve sağlamlığı için zorlu bir sınav olmuştur. Alman emperyalistlerinin Sovyet devletinin parçalanacağı yönündeki spekülasyonları tamamen iflas etmiştir. Sosyalist endüstri ve kollektif çiftlik sistemi, ülkemizdeki halkların kardeşliği ve Sovyet devletinin sağlamlığını ve sarsılmazlığını kanıtlamıştır. İşçi ve köylüler, ülkemizin bütün aydınları, bütün cephe gerimiz, cephemizin ihtiyaçlarını gidermek için sorumluluk duygusuyla, özveriyle çalışıyor.

Hitler Almanyası'na ve onun yardımcılarına karşı savaşın bütün yükünü Kızıl Ordu taşıyor. Faşist orduya karşı özverili mücadelesi sayesinde bütün özgürlük yanlısı halkların sevgi ve saygısını kazandı. Daha önce yeterli savaş deneyimine sahip olmayan Kızıl Ordu asker ve komutanları, düşmanı emin bir biçimde yenilgiye uğratmayı, canlı güçlerini ve savaş malzemelerini yoketmeyi, düşman planlarını bozmayı, kent ve köylerimizi yabancı zalimlere karşı ısrarla savunmayı öğrendiler. Moskova, Tula, Odesa, Sivastopol, Leningrad ve Stalingrad savunucuları sonsuz cesaret, demir disiplin, kararlılık ve zaferi elde etme becerisi konusunda örnek olmuşlardır. Bütün Kızıl Ordu’muz bu kahramanlara göre düzenliyor kendisini. Artık düşman Kızıl Ordu direniş gücünü etinde kemiğinde hissetmiştir. Kızıl Ordu'nun yokedici darbelerini ise bundan sonra görecek.

Alman istilacılarının yenı bir serüvene daha atılacağından kuşku duyulmamalı. Ne var ki düşmanın güçleri sarsıldı, son sınırına vardı. Savaş boyunca Kızıl Ordu sekiz milyondan fazla düşman askerini savaş dışı bırakmıştır. Romenler, Macarlar, İtalyanlar, Finlilerle sulandırılan Hitler ordusu, artık 1941 yaz ve güzüne göre önemli ölçüde zayıflamıştır.

Kızıl asker, komutan, politik fonksiyoner, kadın ve erkek partizan yoldaşlar!

Faşist Alman ordusunun ezilmesi, Sovyet topraklarının Hitlerci istilacılardan temizlenmesi, sizlerin inatçılığına, kararlılığına, vatanımıza karşı görevlerinizi yapmaya hazır olmanıza ve askeri becerilerinize bağlıdır!

Sovyet topraklarını Hitlerci güruhtan temizleyebiliriz, temizlemek zorundayız.

Bunun için şunlar gerekmektedir:

1- Cephe hattımızı kararlılıkla ve inatla tutmak, düşmanın ilerlemesini engellemek, mevcut bütün güçlerle düşmanı yıpratmak canlı güçlerini yoketmek ve teknik savaş gereçlerini imha etmek;

2- Ordumuz içinde demirden disiplin, sıkı düzen ve kişisel komutayı bütün imkanlarla sağlamlaştırmak birliklerin savaş eğitimini tamamlamak ve düşmana karşı yokedici darbeyi hazırlamak, inatla ve kararlılıkla bu hazırlığı yapmak;

3- Düşmanın gerisindeki partizan halk hareketinin ateşini yükseltmek, cephe gerisindeki tesis ve hizmetlerini yoketmek ve faşist Alman alçaklarının kökünü kazımak.

Yoldaşlar!

Düşman, bundan önce, Kızıl Ordu'nun darbelerinin şiddetini Rostov, Moskova ve Tihvin'de yaşadı. Düşmanın Kızıl Ordu'nun yeni darbelerinin şiddetiyle tanışacağı gün uzak değil. Bundan sonra bizim caddelerimiz de şenlik süsleriyle parlayacak!

Yaşasın Büyük Sosyalist Ekim Devrimi'nin 25. yıldönümü!

Yaşassın Kızıl Ordumuz!

Yaşasın savaş donanmamız!

Yaşasın şanlı kadın ve erkek partizanlar!

Faşist Alman işgalcilerine ölüm!

Savunma Halk Komiseri

J. V. Stalin

Moskova, 7 Kasım 1942

(J. V. Stalin, Eserler, Cilt 14, s.318-322, İnter Yayınları)