Frankfurt’ta 1 Eylül eylemi

Almanya’nın Frankfurt kentinde 1 Eylül yürüyüşü ve mitingi gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Eylül 2024
  • 09:50

Alman Sendikalar Konfederasyonu'ndan (DGB) Waldemar Reuter, 1 Eylül 1957'de Frankfurt am Main'da zorunlu askerlik ve savaş karşıtı gösteri yapan 5.000 gence “Silahsız ve nükleer bombasız yaşamak istiyoruz” diye seslenmişti.

 2024 yılında ise DGB temsilcisi Philipp Jacksin’in tutumu, savaş konusunda net bir tavır almaktan kaçınmak oldu. Bu ise savaşa destek vermek anlamına geliyor. 

Jacksin, Ukrayna-Rusya savaşında barış talebinde bulunmanın, Rusya’ya taviz vermek olabileceğini iddia etti. Filistin halkına yönelik gerçekleşen ve gün be gün artan soykırım konusunda ise, insanların duygusal tepkiler verebileceğini söylemekle yetinen DGB temsilcisi, Almanya’daki Anti-semitizme karşı mücadelenin devam etmesi gerektiğini söyledi ve savaşı çıkarana karşı şiddetin meşru olduğunu savundu.

Bir sendikacının savaş çığırtkanlığı anlamına gelen bu sözleri 1 Eylül Dünya Barış Günü düzenlenen bir eylemde söylemesi utanç vericidir. Bu sözleri sarf eden sendikacı kılıklı Philipp Jacksin hem soykırımcı İsrail’e destek verdi hem Ukrayna savaşı konusunda emperyalist ABD-NATO çizgisinde olduğunu gösterdi.   

Mitinge katılan bir diğer kurum ise NATO karşıtı pankartlarıyla “Senioren gegen NATO” (NATO karşıtı yaşlılar) oldu. 

Alman Sendikalar Konfederasyonu’nun Frankfurt’un Gallusanlage meydanı için yaptığı miting çağrısına 200 civarında kişi katıldı. Geçtiğimiz yıllara kıyasla, bu yılki katılımın dikkat çekici biçimde azaldığı gözlemlendi. 

BİR-KAR bildirileri ve bayraklarıyla mitingde yer aldı. 

Eyleme Türkiyeli gruplardan DIDF de katıldı. 

KPD Arbeiterbund (Komunist Yeniden İnşa- İşçi Birliği) ve BİR-KAR temsilcileri mitingten bir saat önce eylem alanına doğru yürüyüş yaptı. Yürüyüş esnasında savaş karşıtı Almanca ve Türkçe sloganlar atıldı. 

Frankfurtta saat 18.00’e kadar 1 Eylül vesilesiyle miting ve yürüyüşler devam etti. 

Kızıl Bayrak / Frankfurt