“Kapitalist refah ülkesi” kabul edilen Finlandiya’da işçilerle kamu emekçileri 8 Ekim’de greve çıktı.
Sağcı üç partinin oluşturduğu koalisyon hükümeti, ilk adımda iş güvencesini sınırlayan bir hamle yapmak istiyor. 20’den az işçi çalıştıran işyerlerinin patronlarına istedikleri zaman çalışanları işten atma hakkı tanıyan yasa tasarısı, emekçilerin mücadelesine takılmış görünüyor.
Sağcı hükümetin küstahlığına karşı mücadelenin seçilmesi, saldırının mahiyeti hakkında emekçilerde bilinç açıklığı olduğuna işaret ediyor. Zira bu saldırının önünün kesilmemesi durumunda, iş güvencesinin tamamen ortadan kaldırılmasına giden yolun açılabileceğini işçiler de emekçiler de biliyor.
17 Eylül’de mesaiye kalmama eylemi başlatan işçi ve kamu emekçileri sendikaları 3 Ekim’de greve çıkmış, yasanın geri çekilmemesi üzerine 8 Ekim’de bu ayın ikinci grevini gerçekleştirmiş oldu.
Hükümetin “uzlaşalım” çağrısına prim vermeyen sendikalar, yasa geri çekilmezse, grev ve eylemlerin devam edeceğini belirttiler.
Grevlerden rahatsız olan Finlandiyalı kapitalistler, dayanışma grevi hakkını hedef aldılar. Bazı AB ülkelerinde siyasi grevin yasak olmasını dayanak gösteren kapitalistler örgütü EK yöneticileri, hükümetin bir an önce grevle ilgili yasaları değiştirmesi gerektiğini savundular.
Görünen o ki, sağcı hükümet geri adım atmazsa, Finlandiya’da yeni grev ve eylemler devam edecek. Zira sendika federasyonları adına yapılan açıklamalarda, saldırıyı püskürtme konusunda bir kararlılık olduğu anlaşılıyor.