ABD’de grev dalgası başlayabilir

ABD’de Doğu ve Körfez kıyılarındaki liman işçileri ekim ayında grev uyarısında bulunuyorlar. İşçilerin grev ihtimali, kasım ayındaki Seçim Günü’ne bir hayli yakın olması nedeniyle daha da önem kazanıyor.

  • Haber
  • |
  • Basın derleme
  • |
  • 15 Ağustos 2024
  • 17:30

ABD’de Doğu ve Körfez kıyılarındaki liman işçileri ekim ayında grev uyarısında bulunuyorlar. İşçilerin grev ihtimali, kasım ayındaki Seçim Günü’ne bir hayli yakın olması nedeniyle daha da önem kazanıyor.

Geçen yıl eylemler ve grevler yaşayan Batı Yakası’ndaki tam zamanlı uzun kıyı sendikası çalışanları, nakliyecilerin tahminine göre 2022’de yılda ortalama yaklaşık 200.000 dolar kazandı ki bu da onları dünyadaki en iyi ücretli sanayi çalışanları arasına sokuyor.

Fakat şimdi, sektörde otomasyonun payı arttıkça sayıları azalıyor. Sendikalar ile şirketler arasındaki müzakerelerin en önemli başlıklarından biri de bu.

Şu anda müzakereler Doğu Yakası’nda, Kuzey Amerika’nın en büyük denizcilik sendikası olan Uluslararası Liman İşçileri Birliği’nde (ILA) yapılıyor.

Bütün Doğu Yakası limanları greve hazırlanacak

Dünyanın dört bir yanından ABD’ye gönderilen kargonun yarısından fazlası bu limanlardan geçiyor.

Öte yandan bu yıl denizcilik sektöründe çalkantıların arttığı bir döneme girildi. Nakliye fiyatları bu yıl sadece Panama Kanalı’ndaki kuraklık koşulları nedeniyle değil, aynı zamanda konteyner gemilerini Süveyş Kanalı’ndan uzaklaştıran Kızıldeniz’de devam eden kriz nedeniyle de yükseldi.

Görüşmeler, 36 limanda yaklaşık 85.000 çalışanı temsil eden sendikası ile terminal işletmecileri ve küresel nakliye şirketleri de dahil olmak üzere işverenleri temsil eden ABD Denizcilik İttifakı arasında tıkanmış durumda.

ABD’nin en işlek 10 limanından 6’sının da aralarında bulunduğu tesislerde çalışan yaklaşık 45.000 liman işçisini kapsayan mevcut sözleşmenin süresi 30 Eylül’de sona eriyor.

Nakliye şirketlerine şimdiden rota değişikliği öneriliyor

Perakende Sektörü Liderleri Derneği’nin tedarik zincirinden sorumlu başkan yardımcısı Jess Dankert, şirketlerin şimdiden sevkiyatlarını Doğu Yakası’ndan uzaklaştırmaya ya da mümkünse sonbahar sürprizlerinden kaçınmak için sevkiyatları erkene almaya başladığını söylüyor.

Öte yandan işçi temsilcileri ile şirket temsilcileri arasındaki gerilim kamuoyuna da yansımış durumda.

Sendika, sözleşmesinin sona ereceği 30 Eylül’den sonra çalışmayı durduracağını söylüyor. Sendika başkanı Harold Daggett birkaç gün önce yaptığı açıklamada, “Biz özellikle ekonomik konularda birbirimizden çok uzağız. Aslında bir çıkmazdayız,” dedi.

Gözlemciler Axios’a ücretlerin en büyük anlaşmazlık noktası olduğunu söylüyor. Doğu Yakası çalışanları, Batı Yakası’ndaki eş sendikalarının geçen yıl müzakere ettiğinden daha iyi bir anlaşma istiyor.

İşçi Birliği: Savaşa hazırız

ABD Çalışma Bakanı Yardımcısı Julie Su nihayetinde bu anlaşmanın yapılmasına yardımcı olmuştu. Gözlemciler Doğu Yakası sendikasının yardım istemediğini söylüyor. Beyaz Saray durumu izliyor fakat şu ana kadar müzakerelerin kendi kendine ilerlemesine izin verdi.

Sendika yaptığı açıklamada, “nihai sözleşme taleplerini” bir araya getirmek ve greve hazırlanmak için önümüzdeki ayın başlarında büyük bir toplantı planladığını söyledi.

ILA kısa bir süre önce sadece geçmiş grevlerin fotoğraflarının yer aldığı bir bülten yayınladı ve “Uluslararası Liman İşçileri Birliği’nin son kıyı grevi 1977 yılında gerçekleşmiştir. Lütfen bir dakikanızı ayırıp ILA’nın büyük sendikamızı bugünkü haline getirmek için katlanmak zorunda kaldığı tüm grevleri ve mücadeleleri gösteren fotoğraflara bir göz atın,” dedi.

Sendika ayrıca Facebook’a, bir konteyner gemisini yiyen bir ejderha görüntüsü ve “Savaşa hazırız” yazılı büyük bir pankartın önünde sendika başkanının yer aldığı bir video yükledi. ILA %76’lık bir ücret artışı talep ediyor.

Grev kargo maliyetlerini uçurabilir

Axios, bir grev gerçekleşse bile, aksamalar pandeminin limanlarda yarattığı krize yaklaşamayacağına inanıyor.

Bununla birlikte ABD Hava Nakliyecileri Birliği İcra Direktörü Brandon Fried, liman grevi tehdidinin nakliyecilerin hacimlerini batı kıyısı geçitlerine kaydırmasına yol açtığını ve grevin ABD hava taşımacılığı sektörü için “son derece yıkıcı olma potansiyeline” sahip olduğunu söyledi.

The Loadstar’a konuşan Fried, “Liman grevleri kaçınılmaz olarak hava taşımacılığı faaliyetlerinde bir artışa yol açacak. Bu büyük ölçüde ithalatçıların ve faydalı yük sahiplerinin tatil sezonuna ilişkin endişelerinin bir sonucu olacaktır. Fakat zamanlaması daha kötü olamazdı, çünkü okyanusa giden kargolar uçmaya başlarsa, hava taşımacılığında artan bir başka endişeyi ortaya çıkaracaktır: e-ticaret,” dedi.

DHL’in E-Ticaret Trendleri Raporu, lojistik sağlayıcılarını 2030 yılına kadar online siparişlerde 12 kat artış bekleyebilecekleri ve bunun da küresel ticarette fazladan 8,5 trilyon dolar anlamına geleceği konusunda uyardı.

Danimarkalı taşıyıcı Maersk, müşterilerine gönderdiği bir yazıda, genel bir iş bırakma eyleminin gerçekleşmesi halinde, bir haftalık bir duruşun bile toparlanmasının dört ila altı hafta sürebileceği ve her geçen gün önemli birikmeler ve gecikmelerin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Harici.com / 15.08.24