Avustralyalı arkeologlar, batı Avustralya’nın Kimberley bölgesinde dünyanın en eski baltasından bir parçayı ortaya çıkardılar.
Balta parçası bir tırnak büyüklüğünde ve 45-49 bin yıl öncesine yani taş devrine ya da hemen sonrasına ait. Bu dönem insanların kıtaya vardıkları zaman ve daha önce bulunan balta parçalarının 10 bin sene öncesine ait.
Sydney Üniversitesi profesörü Peter Hiscock, Avustralya Arkeolojisi adlı dergide yayımlanan bu yeni analiz makalesinin yazarlarından biri ve araştırmanın öncüsü. Hiscock ortaya çıkan balta parçalarının ilk Avustralyalıların teknolojik mucitler olduğunu gösterdiğini söylüyor.
Hiscock, “Buz Çağı boyunca güneydoğu Asya’da bulunmuş balta olmadığı için, bu keşif bize Avustralya’ya varan insanların; yeni karşılaştıkları bu coğrafyadaki kaynaklarla denemeler yaptıklarını, bunları kullanarak alet üretmeye çalıştıklarını göstermektedir” diyor.
1990’ların başında modern insanların ilk yerleştikleri bölgeler arasında kabul edilen Carpenter’s Gap adlı bölgede Profesör Sue O’Connor ve ekibi balta parçası, yiyecek kalıntısı, bazı aletler ve el işleri bulmuştu.
“Dünyanın hiçbir yerinde bu tarihte bulunmuş balta izi yok. Japonya’da takriben 35 bin yıl önce var. Ama dünyanın pek çok ülkesinde genelde insanların tarıma başladıkları tarih olan 10 bin yıl öncesine ait bir dönemde baltaya ulaşılır” diyor Professor O'Connor.
2014’te bölgeden çıkarılmış nesneler çalışılırken Profesör Hiscock’un ekibi tarafından bölgenin en eski katmanlarından kurtarılmış küçük bir parça bulunmuştu.
Bu parça üzerine yapılan araştırmalar baltanın bazalttan yapılarak, başka bir kayaya sürtülerek keskinleştirildiğini ortaya koydu.
Parça, baltanın daha sonra yeniden keskinleştirilene kadar cilalanmış bir kesitinden geliyordu. Ekip baltanın başka yerlerde kullanılmak üzere götürüldüğü sırada parçanın burada kaldığına inanmakta.
"Cilalanmış taş balta avcı toplayıcı toplumlar için çok önemli bir aletti ve Neolitik dönem toplumların belirleyici karakteri olarak öne çıkmaktadır. Ancak balta tam olarak ne zaman icat edildi? Avustralya’daki baltaların dünyanın diğer toplumlarındaki baltalarından daha eski olduğu bulunduğundan beri bu soru yıllarca soruldu. Şu an bu soruya yanıt verebilecek gibi gözüken bir keşfimiz var” diyor Profesör Hiscock.
Professor O'Connor bulunan kanıtın insanların Avustralya’ya gelmesinden sonra -yaklaşık 50 bin yıl önce- bu tekniği geliştirmeye başladıklarını gösterdiğini söylüyor ve ekliyor: "Geldikleri yerde baltalarının olmadığını biliyoruz. Kuzeydeki adalarda balta yok. Onlar Avustralya’ya geldiler ve baltayı buldular."
Professor Hiscock, bu tarz balta üretim tekniğinin dünyaya yayılan insanların yeni yerleştikleri yerlere uyum sağlamalarıyla birlikte ortaya çıktığını söylüyor:
“Her ne kadar insanlar Avustralya boyunca yayılsalar da balta tekniği onlarla birlikte yayılmadı. Baltalar yalnızca tropik kuzey boyunca yapıldı; ki bu da ya iki farklı koloni grubu olduğuna, ya da çöllere ve alt-tropik bölgelere doğru göç edenlerin bu tekniği buralara götürmediğine işaret ediyor.
“Baltanın sürekli kullanıldığı kuzey Avustralya ile baltaların kullanılmadığı güney Avustralya arasındaki farklılıklar, kıtaya yerleşme sürecinde ortaya çıktı ve güney Avustralya’da baltanın kullanılmasına dek birkaç bin yıl boyunca sürdü."
Ekibin en son keşifleri aylık Australian Archaeology adlı mecmuada bulunmaktadır.
10.05.16
Kaynak: Science Daily
Çeviri: Kızıl Bayrak Çeviri Kolektifi