Usta yönetmen Şerif Gören'e

22 Kasım 2024'te, evinde bulunan merdivenden düşmesi sonucu hastaneye kaldırılıp entübe edilen Şerif Gören, iyi filmleriyle de yeterince iyi olmayan filmleriyle de sinema tarihindeki duruşuna halel getirmeden 8 Aralık'ta 80 yaşında aramızdan ayrıldı...

  • Mücadele postası
  • |
  • Kültür-sanat
  • |
  • 18 Aralık 2024
  • 13:30
ikon

"Türkiye sinemasının en güzel filmlerinin de en kötü filmlerinin de yönetmeni" yorumunu yapar bir sinema eleştirmeni Şerif Gören için. Gerçekten de ülkemiz sinemasının dünya çapında en önemli başarısını elde eden Altın Palmiye ödüllü "Yol" filminin görkemi düşünüldüğünde, her ne kadar hala tartışılıyor olsa da bu filmin yönetmen koltuğunda oturmuş biri olan Şerif Gören'i, vefatının bu ilk haftalarında anmadan geçmek olmazdı kuşkusuz.

1944'te İskece'de dünyaya gelen Gören, 1966'dan itibaren Yılmaz Güney ile çalışmaya başladı. Çeşitli senaryo denemelerinin yanı sıra 1970 yılında Yılmaz Güney'in çevirdiği “Canlı Hedef" filminde yardımcı yönetmenlik yaptı. Gören'in yönetmen olarak imza attığı ilk önemli filmi ise, '74 yılında senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı Sonraki yıllarda çektiği Köprü (1975), Deprem (1976) ve Nehir (1977) gibi filmlerle adından saygıyla söz ettirdi.

1981'de, yani 12 Eylül faşist cuntasının en kanlı günlerinin yaşandığı koşullarda, senaryosunu hapishanede bulunan Yılmaz Güney'in yazdığı "Yol" filmini, onun direktifleri doğrultusunda yönetti ve bilindiği üzere bu film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye kazanan ilk yerli film oldu.

Kariyerinin en üst noktası olan "Yol" filmi üzerinden burjuva basın, gerçekleştirdiği çeşitli spekülatif haberlerle sürekli Şerif Gören ve Yılmaz Güney'i karşı karşıya getirmeye çalıştı, ancak her iki isim de bu oyuna gelmeyerek bu büyük filmin başarısına gölge düşürmediler.

Şerif Gören sonraki yıllarda da Derman (1983), Yılanların Öcü (1985), Sen Türkülerini Söyle (1986) gibi önemli filmlere imzasını attı, ancak 1993 yılında çektiği “Amerikalı” filminin hiç de o derin sinema birikimine yakışmadığını söylemek mümkün. Bu da kendisinin 2011'e kadar sinemaya küsmesine yol açtı. 2011 yılında çektiği “Ay Büyürken Uyuyamam” filmi de genel olarak olumsuz eleştiriler aldı. Hal böyle olunca da Yol filminin gözleri kamaştıran üstün başarısının, büyük oranda Yılmaz Güney'in sinema dehasının bir sonucu olduğunu söylemek yanlış olmaz.

22 Kasım 2024'te, evinde bulunan merdivenden düşmesi sonucu hastaneye kaldırılıp entübe edilen Şerif Gören, iyi filmleriyle de yeterince iyi olmayan filmleriyle de sinema tarihindeki duruşuna halel getirmeden 8 Aralık'ta 80 yaşında aramızdan ayrıldı...

Küçükçekmece’den bir Kızıl Bayrak okuru