Namet işçileri baskı ve köleliği anlattı

Tek Gıda-İş Sendikası'nda örgütlendikleri için işten çıkarılan Namet işçileriyle konuştuk.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Ocak 2015
  • 09:37

- Çalışma koşullarını, sendikalaşma sürecini, işten atılma nedeninizi ve bundan sonra neler yapacağınızı anlatabilir misiniz?

Kezban Şenal: Çalışma koşullarını zorluğundan dolayı sendikalaştık. Zorunlu mesailer vardı. Mesaiye gelmezsek zorla savunma yazdırıyorlardı. Emeğimizin karşılığını alamıyorduk. Rapor aldığımızda ücretimizi mesailerimizden kesiyorlardı. Aynı işi yapmamıza rağmen bize daha düşük ücret veriyorlar. Bizi işe alırken pazar mesaileri için % 100 dediler ancak biz %50'yi bile göremedik.

Tülin Yavuz: Sendikaya üye olduğumuz için işten atıldık. Şu an haklarımızı arıyoruz. Çalışma şartları çok kötü, dışardan göründüğü gibi değil. İşçileri çok uzun çalıştırıyorlar. Mesaiye zorunlu bırakıyorlar. Rapor aldığımız zaman mesailerimizden ücretimizi kesiyorlar. Yaptığımız mesailerin karşılığını alamıyoruz.

Şerife KAYMAK: Burada iş güvenliği önlemleri de alınmıyor. Ben de iş kazası geçirdim. Raporluydum. Amir bana “parmağın mı koptu işe niye gelmiyorsun” dedi. Sonuna kadar varız. Eylemimiz sürdüreceğiz.

İsmail Karakaş: 6 aydır bu fabrikada çalışıyorum. Daha önce de çalıştım burda, çıktım tekrar işe girdim. Bu işyeri çok soğuk. Soğuk işte çalışıyoruz. Verdikleri para asgari ücret. Bunun için sendikaya girdik. Bize sendikada çıkın dediler. Ancak biz sendika işine devam ettik. Bizi işten çıkardılar. Sendika içeri girene kadar devam edeceğiz. Durmak yok.

Fatih Kenar: Ben burda 5 yıldır çalışıyorum. Çalışma koşulları çok ağır. İki kişinin yapacağı işi bir kişi yapıyor. Amirler üzerimizde baskı yapıyor. İki kişinin yapacağı işi tek kişi yaptığı için işi yetiştiremiyoruz. Haliyle işveren amirlere baskı yapıyor, amirler de bize baskı yapıyor. Tabi bu durumdan biz de rahatsız oluyoruz. İşçilerin hakları var. Bunlar sadece sendikal haklar değil. Bize insan gibi davranılmıyor. Akşam mesaileri zorunlu. Hafta sonu mesaileri zorunlu. Mesailere kalmak istemediğimiz zamna cezalar uygulanıyor. Baskı yapılıyor. Şiddet uygulanıyor. İşte bu yüzden sendikada örgütlendik. Burda iş güvenliği önlemleri de yok. Burda ne tür kaza olursa olsun olayın üstünü kapatıyorlar. Burda işçinin, devletin kanunları geçmiyor. Kendi kanunları geçiyor.

Biz hakkımızı alana kadar bu eylemi sürdüreceğiz. Durmak yok. Sonuna kadar sürdüreceğiz. Biz hakkımız alamasak da içerde çalışan arkadaşların hakkını aramak için biz burdayız. Biz işten atıldık, belki geri dönüşümüz olmayabilir ama içerdeki arkadaşların sağlığı için biz buradayız. İşe geri alınmak istiyoruz ama patronun bizi işe alacağını zannetmiyorum.

Kızıl Bayrak / Gebze