Grev “ertelemeleri” ve yasaklamaları sermaye iktidarının yıllardan beri işçi sınıfının mücadelesini sekteye uğratmak için uyguladığı bir yöntem.
İşçilerin yasaklara karşı verebileceği tek onurlu yanıt, grev yasağını tanımamak ve yasakları çiğnemektir. Hitachi Enerji, Grid Solutions, Schineider Elektrik’in dört ilde bulunan fabrikaları ve Arıtaş Kriyojenik’te yapılan grevlerin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (CBK) ile ertelenmesi/yasaklanması ne ilktir, ne de son olacaktır. Grev yasaklarına karşı tüm işçi sınıfı birleşik, kitlesel, fiili-meşru mücadeleyi büyütmelidir.
Unutulmamalıdır, grev hakkı grev ile kazanılır!
***
Erdoğan 2018’de “Bizimle beraber grev denilen olaylar ortadan kalktı. Şimdi grevler yok. Grev olmuyorsa işçinin hakkını veriyorsun, hukukunu gözetiyorsun demektir” dedi. AKP döneminde şu grevler yasaklandı:
İlk grev yasağı 1 Temmuz 2003’te Petrol-İş’in örgütlü olduğu Petlas Lastik Sanayi ve Ticaret AŞ’de gerçekleşti.
2013 yılında Kristal-İş üyesi Paşabahçe işçilerinin grevini daha başlamadan yasakladı.
Yasağın kalkmasının ardından Paşabahçe işçileri 2004’te greve yeniden başladı ancak bu grev kararı da yasaklandı.
21 Mart 2004’te Lastik-İş’in toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanınca aralarında Pirelli, Goodyear ve Brisa gibi lastik üretiminin yapıldığı 20 ayrı fabrikada 5 binin üzerinde işçi grev kararı aldı. Grev kararı, Bakanlar Kurulu tarafından yasaklandı.
1 Eylül 2005 yılına Türkiye Maden-İş’in örgütlü olduğu Erdemir Madencilik’teki 400 işçinin grev kararı yasaklandı.
27 Haziran 2014’te 5 bin 800 işçinin Şişecam’a bağlı 10 cam fabrikasında 8 gün sürdürdüğü grev, genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu gerekçesiyle yasaklandı.
21 Temmuz 2014’te ise Çöllolar Kömür Sahası işyeri ile Çayırhan Kömür İşletmesinde, Türkiye Maden İşçileri Sendikası tarafından alınan grev kararı yasaklandı.
30 Ocak 2015’te Bakanlar Kurulu, MESS grup TİS kapsamında Birleşik Metal-İş’in, aralarında Anadolu Isuzu, Demisaş Döküm, Federal Mogul, Sarkuysan ve Türk Prysmian Kablo’nun da olduğu toplamda 15 bin işçinin çalıştığı 22 fabrikada uyguladığı grevi yasakladı.
OHAL döneminde ilk grev Asil Çelik oldu. Asil Çelik’te 18 Ocak 2017’de başlayacak grevi yasakladı.
Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu EMİS’e bağlı işyerlerinde 20 Ocak 2017’de başlayan grev yasaklandı.
20 Mart 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, Akbank grevi ‘Ekonomik ve finansal istikrarı bozucu nitelikte’ olduğu gerekçesiyle başlamadan yasaklandı.
22 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazete’de yer alan kararla Şişecam işçilerinin 24 Mayıs 2017’de başlatacağı grev “Milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu” gerekçesiyle başlamadan yasaklandı.
5 Haziran 2017 tarihinde Mefar İlaç Fabrikası’nda toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine alındı. Ancak bu grev kararı Bakanlar Kurulu’na takıldı ve “genel sağlığı bozucu nitelikte görüldüğünden” yasaklandı.
2 Şubat 2018 yılında ise MESS Grup TİS kapsamında 130 bin işçiyi kapsayan grev kararı alındı ancak bu grev Bakanlar Kurulu’nun kararı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayıyla yasaklandı.
23 Mayıs 2018’de Petrol-İş üyesi Soda Kromsan işçilerinin Adana ve Mersin'de aldığı grev kararı grevin başlayacağı gün Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklandı.
8 Ocak 2019’da ise İZBAN (İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi Ticaret AŞ) bağlı işyerlerinde grev, Cumhurbaşkanı kararı ile yasaklandı.
8 Ekim 2020'de Petrol-İş’in örgütlü olduğu Şişecam’a ait iki fabrikadaki grev başlamadan yasaklandı.
2022 yılında Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş'in Kocaeli’de bulunan Bekaert Çelik şirketinin iki fabrikasında aldığı grev kararları yasaklandı.
24 Ocak 2023 yılında Schneider Enerji işçilerinin grevi Erdoğan'ın kararıyla “milli güvenliği bozucu nitelikte” görülerek yasaklandı.
14 Aralık 2024 yılında Hitachi Enerji, Grid Solutions, Schineider Elektrik’in dört ilde bulunan fabrikaları ve Arıtaş Kriyojenik’te grev yasaklandı.