Flormar direnişi 297. gününde bitirildi!

Flormar direnişinin 297. gününde sonlandırılması üzerine Gebze’de basın toplantısı düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 08 Mart 2019
  • 16:26

Türkiye emekçi kamuoyuna mal olmuş Flormar direnişi, 8 Mart günü bitirildi. Konuyla ilgili olarak bugün saat 13.00’te Gebze’deki Aşk-ı Mahal düğün salonunda bir basın toplantısı yapıldı.

Kürsüye öncelikle Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz çıktı. Direnişin zor koşullarda devam ettiğinden bahsettikten sonra bu zor koşullarda dayanışma içerisinde olanlara teşekkür etti. Ardından konfederasyonun ve  Petrol-İş genel merkezinin konuya kayıtsız kaldığına değindi. Son aşamada gelen teklifin işçiler tarafından oy çoğunluğu ile kabul edildiğini söyledi. Sendikal yetki alanında hukuk mücadelesinin devam ettiğini, şu aşamada direnişin kazanımla sonuçlandığını söyledi.

Ardından Petrol-İş genel merkezinden iki yönetici ve Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu konuştu. Toplantıda Alınteri gazetesi ve İEKK adına da konuşmalar yapıldı.

Flormar direnişi adına da işçiler kürsüye çıkıp basın açıklaması okudular. Açıklamada mücadele sürecinden bahsedildikten sonra “İşverenin, işçilerin tüm yasal haklarını, boşta geçen süre ücretlerini ve sendikal tazminat davasında kazanılabilecek en üst sınırdan tazminatlarını ödemeyi önerdiği teklif değerlendirilmiştir. Yapılan toplantıda işçinin görüşüne sunulan bu teklif, direnen Flormar işçilerinin büyük çoğunluğu tarafından kabul edilmiştir” denildi.

Basın açıklaması sırasında kadın işçilerin çoğu gözyaşlarına hakim olamadı. Sendika yönetimi tarafından yapılan konuşmalar alkışlanmadı. Ciddi bir moral bozukluğu olduğu gözlendi.

Geliyorum diyen süreç

Flormar son birkaç haftadır televizyonlara reklam vermeye başladı. Bu yoğun reklamlarla, bozulan imajını düzeltmeye çalışıyordu. Kadınlara yönelik ürünlerden dolayı 8 Mart’ın Flormar önünde güçlü bir şekilde kutlanması bu reklamları iyi etkilemeyecekti.

Diğer taraftan AKP için de aynı şey geçerli. Direnen, hakkı yenen işçi kadınların görüntüsünü ortadan kaldırmak için kaymakam, vali, polis canhıraş çalışıyordu. Özellikle son birkaç gündür “kaldırımdan inerseniz alırız” diyen bir tutum geliştirmişlerdi. İki gün boyunca ‘burayı dağıtırız’ tehditleri havada uçuştu. 8 Mart’ta da onlarca kurum Flormar önünde olacağını açıklamıştı.

Son gün yapılan teklif, apar topar bir toplantı ve kapalı zarfla yapılan bir oylama... Edinilen bilgilere göre, işçiler gitmeden önce devam kararı üzerinde anlaştı. Ancak sendika yöneticileri ve avukat yasal sürecin risklerinden, mali zorluklardan, geldiği aşama itibari ile sınırlarına ulaştığından söz etti. Yapılan kapalı oylamada 53’e karşın 20 oyla direnişin bitirilmesi kararı alındı. Baskının ve reklamın artması, 8 Mart’ta Flormar önünün miting alnına dönüşecek olması, direnişin bitirilmesi açısından tesadüf bir zamanlama gibi görünmüyor.

Kızıl Bayrak / Gebze