“Kadın avukatlara karşı saldırıları kabul etmiyoruz”

ÖHD İstanbul Şubesi’nin yaptığı yazılı açıklamada “Kadın Komisyonu Eşsözcümüz Av. Çağla Leyla Kaya şahsında kadın avukatalara karşı geliştirilen saldırıları kabul etmiyoruz” denildi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 28 Eylül 2023
  • 22:30

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi kadın avukatlara saldırıya karşı yazılı açıklama yaptı. ÖHD yazılı açıklamada “Kadın Komisyonu Eşsözcümüz Av. Çağla Leyla Kaya şahsında kadın avukatalara karşı geliştirilen saldırıları kabul etmiyoruz” dedi.

Açıklamada kadın avukata yapılan tehdit şöyle anlatıldı:

“Kadın komisyonu eşsözcümüz Av. Çağla Leyla Kaya’nın annesi 27.09.2023 tarihinde kolluk görevlisi olduğunu beyan eden bir kadın tarafından telefon ile aranmış, bir yakınının kimliğini kaybedip kaybetmediği sorulmuş, kimlik numarası gibi kişisel bilgilerini vermesi talep edilmiştir. Bunun üzerine meslektaşımız, kolluk görevlisi olduğunu beyan eden şahıs ile avukat olduğunu beyan ederek, konunun ne olduğuna dair telefonda görüşme yaparken, kolluk görevlisinin hakaret ve tehditlerine maruz kalmıştır.

Kolluk görevlisi olduğunu beyan eden şahıs Fatih Emniyetten aradığını beyan etmiş, meslektaşımızın hangi şubeden aradığını sorması üzerine ; ‘sen daha dün avukat olmuşsun senin görev yerin adliyeler orda işini yap bana sökmez avukatlığın’ sözlerini sarfetmiştir. Meslektaşımız ailesinin aranma sebebini ve telefonda kişisel bilgilerinin istenme sebebini defaatle sormuş bunun üzerine meslektaşımıza ; ‘Sana gıcık oldum söylemiyorum Fatih Emniyet’e gel öğren. Seni 6 aydır izliyoruz ne bok yaptığını biliyoruz .’ şeklinde hakaret ve tehditlerde bulunulmuştur. Meslektaşımızın polis olduğunu beyan eden şahsa sicil bilgilerini sorması üzerine ;  ‘Ekipler geldiğinde onlara konuşursunuz’ şeklinde tehditlerini sürdürmüştür.”

Tehditlere karşı “makul “ kadın” olunmayacağı vurgulanan açıklamanın sonunda şu ifadeler yer aldı:
 

“Bizler Özgürlük İçin Hukukçular Derneği üyesi kadınlar olarak kadın arkadaşlarımıza karşı gelişecek her türlü saldırıya karşı örgütlü mücadelemizden bir adım geri atmayacağız.

Bugün meslektaşımız Av. Çağla Leyla Kaya şahsında tüm avukatları tehdit edenlerle yargı önünde mutlaka hesaplaşacağız.”

ÖHD İstanbul Şubesi Eşbaşkanı Esra Bilen sosyal medya hesabından İstanbul Baro Başkanı Filiz Saraç’ı etiketleyerek sorumluluk almaya davet etti:

“İstanbul Barosu ilk kadın baro başkanının, başkanlığını yürüttüğü baroya kayıtlı olarak faaliyet yürüten kadın meslektaşına yönelik gerçekleşen polis şiddetine karşı ses çıkarmasını ve hukuki sürece dahil olmasını bekliyoruz

@AvFilizSarac”