Sarıgazi’de Denizler anıldı

Sarıgazi'de ilerici, devrimci kurumlar Denizler'i andı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Mayıs 2020
  • 20:11

Sarıgazi’de bir araya gelen ilerici-devrimci kurumlar, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ı katledilişlerinin 48. yılında andı.

Anma programı tüm devrim ve sosyalizm şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı. Ardından açıklama okundu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“6 Mayıs 1972 yılı takvim yapraklarına devrim davası uğruna tereddütsüzce ölümü göğüsleyen 3 yiğit devrimcinin direnişi kaydedildi. 48 yıl önce bu üç yiğit devrimci, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan darağacına karşı cüretle yürüdüler. Bu topraklarda düzen ve devrim arasındaki kıyasıya mücadele onların bu yürüyüşü ile bir dönüm noktasına ulaştı.

Sermaye düzeninin sömürü ve baskısına karşı toplumsal mücadele grevlerle, direnişlerle ve toprak işgalleri ile dalga dalga büyüyordu. Burjuvazi ve işçi sınıfı arasındaki onulmaz çelişkiler derinleşirken, ‘68 baharında tüm dünyada esen devrimci rüzgâr, kitlelerde on yıllardır biriken öfkeyi açığa çıkarmıştı. Köylüler toprak işgalleri, işçiler fabrika direnişleri, öğrenci gençlik Dolmabahçe'de 6. Filo’yu denize döktükleri zirve noktasına ulaşan eylemleri ile emperyalist kapitalizmin ve işbirlikçilerinin saldırı politikalarına karşı direnişteydi. 15-16 Haziran 1970 büyük işçi direnişi sermaye devletinin kâbusu oldu. Ardından 12 Mart 1971 darbesi ile sermaye düzeninin faşist saldırganlığı dizginlerinden boşaldı.

48 yıl önce 12 Mart faşizmi sermaye iktidarının bekası için katliamcı devlet geleneğinde önemli bir sayfa açtı. İdam sehpasını Deniz Gezmiş 'Yaşasın Marksizm-Leninizm! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği!”, Yusuf Aslan 'Sizler, bizi asanlar şerefsizliğinizle her gün öleceksiniz. Biz halkımızın hizmetindeyiz.' ve Hüseyin İnan "Ben şahsî hiçbir çıkar gözetmeden halkımın mutluluğu ve bağımsızlığı için savaştım. Bu bayrağı bu ana kadar şerefle taşıdım. Bundan sonra bu bayrağı Türk halkına emanet ediyorum.' haykırışlarıyla karşıladılar.

Onların devrim davasına bağlılıkları ve baş eğmez duruşları düzene karşı başkaldırının manifestosu olarak tarihe yazıldı. Bugün 3 Fidanı anmak, onların bıraktığı mirası büyütmek, onların bıraktığı mücadele bayrağına taşımaktır. Bugün yaşadığımız ekonomik ve siyasal kriz yeni savaşları, emperyalist işgalleri doğururken, milyonlarca işçi-emekçiyi açlık yoksulluk sınırında yaşamaya mahkum ederken, gençliği geleceksizliğe sürüklerken yürünmesi gereken yolu bizlere gösteriyorlar.

68 kuşağı devrimcilerinin, sınıfsız, sömürüsüz, savaşsız bir dünya için, sosyalizm mücadelesini büyütmek için açtıkları yolda yürümeye devam edeceğiz.

Yaşasın devrim ve sosyalizm! Yaşasın hakların kardeşliği!”

Mayıs ayında şehit düşen tüm devrimcilere atfedilerek bitirilen eylemde sıklıkla “Devrim şehitleri ölümsüzdür!, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”  sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Sarıgazi