Kadıköy’de 1 Eylül eylemi…

“Barış ve eşitlik istiyoruz”

İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri 1 Eylül Dünya barış günü dolasıyla Kadıköy İskele meydanında basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Eylül 2023
  • 17:21

İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri 1 Eylül Dünya barış günü dolasıyla Kadıköy İskele meydanında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eyleme katılan Barış Anneleri ve Cumartesi Anneleri adına konuşmalar yapıldı. Konuşmaların bitiminden sonra basın açıklaması okundu. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Saldırılara, iktidara yakın gerici odakların laiklik karşıtı söylem ve tehditleri eşlik ediyor. Siyasallaşan yargı ise iktidarın gündemini hayata geçirmesine aracılık ediyor. Barış söylem ve talebini cezalandırırken muhalif kişi ve kurumlara yönelik ölüm tehditlerine, savaş çığırtkanlıklarına ise gözünü ve kulağını kapatarak prim veriyor. 

Gözaltılar ve tutuklamalar, işten çıkarmalar, iş güvencesinin ortadan kaldırılması, kadına yönelik ayrımcı politikalar ve şiddet, çocuk istismarları, homofobiden beslenen şiddet ve cinayetler, Festivaller ve konser yasaklamaları, Alevilere yönelik mezhepçi dayatmalar, ÇEDES gibi laiklik karşıtı gerici politikalarda kaygı verici artış, en son Cudi ve Akbelen’de olduğu gibi doğamızın talan edilmesi, iş cinayetleri ve daha nice insanlık onuruyla bağdaşmayan politika ve uygulamalar gündelik yaşamın parçası haline geldi. Tüm bu politikalar zaman zaman anayasal düzenin hukuk kurallarını da yok sayarak gerçekleştiriyor, göz altı ve kaçırılmalar sonucu faili meçhullerle kaybedilen çocuklarının, yakınlarının akıbetlerini öğrenmek isteyen cumartesi annelerinin/insanlarının anayasa mahkemesi kararına rağmen her hafta işkenceyle göz altına alınmaları bu politikanın bir parçasıdır. 

Gelinen aşamada ülkemizin en temel sorun alanlarının başında emek, barış ve demokrasi karşıtı milliyetçi, şoven, faşizan politika ve uygulamalar gelmektedir. 

Dolaysıyla ülkemizde, bölgemizde ve dünyada barışa olan ihtiyaç tüm yakıcılığı ile her geçen gün kendini daha fazla hissettiriyor.”

BDSP'nin "Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği" dövizleriyle katıldığı eylemde  “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, "Biji Aşiti" ve "Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük" sloganları atıldı.

Basın açıklamasının Türkçe ve Kürtçe olarak okunmasının ardından eylem son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul