İliç katliamı hakkında suç duyurusu

Ekoloji örgütlerinin çağrısıyla birçok ilde İliç katliamında sorumluluğu bulunanların yargılanması talebiyle suç duyurusunda bulunuldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Şubat 2024
  • 18:30

Ekoloji örgütlerinin çağrısıyla birçok ilde eş zamanlı İliç katliamında sorumluluğu bulunanların yargılanması talebiyle suç duyurusunda bulunuldu.

Ekoloji örgütleri, Erzincan İliç'teki Anagold Madencilik'te yaşanan katliamın sorumlularının yargılanması talebiyle birçok ilde adliyelerde aralarında eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un da olduğu yetkililer ve Anagold Madencilik yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.  

İstanbul Adliyesi önünde ise basın açıklaması yapıldı. “Kaza değil katliam! Ekokırım suç mahalli: İliç” yazılı pankartın açıldığı eylemde basın açıklaması okundu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İliç'te ekokırım suçu işlenmiştir. Yaptığımız suç duyurusu ile, İliç'te yaşanan, telafisi mümkün olmayan ağır doğa tahribatının, bir çevre felaketi değil ‘ekokırım suçu' olduğunu vurgulamak isteriz.

Ekokırım, doğanın katledilmesi, gelecek kuşakları da etkileyecek şekilde, ağır ve telafisi mümkün olmayan doğa tahribatı, yani ekolojik yıkımdır. Böylesi büyük ölçekte doğa tahribatına sebep olan ‘kasıtlı fiiller’ ise Ekokırım suçudur. Bu bağlamda İliç'te yaşananlar kesinlikle ‘ihmal suçu değildir’

İliç altın madeninden yayılan tehlikeli atıklar, hem coğrafi bakımdan sınır ötesine taşan hem de O coğrafyada yaşayan tüm canlılığı tehdit eden ‘devasa ölçekli bir suç mahalli’ haline insan eliyle dönüştürülmüştür.”

Suç duyurusunda, Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni işletmesinde yığın liç sahasının kayması/çökmesi ve geniş bir alana yayılması sonucu işlenen suçlar şöyle sıralandı:

“1-Çok sayıda insanı öldürme (TCK madde 81, 85/2), 2-“İnsan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek niteliklere sahip olan atık veya artıklarla” Çevreyi  kasten kirletme (TCK madde 18/4,5), 3-Görevi kötüye kullanma (Kamu görevlileri yönünden) (TCK madde 257) 4-Tespit edilecek diğer suçlar”