Gümüşhane’de hafriyat tepkisi

Gümüşhane'de hastane güçlendirme çalışması sırasında ortaya çıkan hafriyatın atıldığı bölgenin 500 metre yakınında yaşayan emekçiler “İliçteki gibi kayma olabilir” diyerek tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Mart 2024
  • 08:55

Gümüşhane’de hastane güçlendirme çalışması kazısından çıkan 1 milyon metreküp taş ve toprağın, kamyonlarla nakledildiği Karşıyaka Mahallesi yamacında oluşturduğu dağa 500 metre yakınındaki mahalleli tepki gösterdi.

Olası şiddetli yağışlarda heyelan riski oluşturacağı gerekçesiyle yargıya taşınan hafriyata ilişkin, hazırlanan bilirkişi raporunda “Sahada gelişigüzel bulunan kaya parçaları ve taşlar, doğal veya başka bir müdahale ile hareket ederse, can ve mal kaybına neden olması muhtemeldir” denildi.

Mahalle muhtarı Arzu Ay, “Tehlikedeyiz. Erzincan’da madende yaşanan felaketin ardından insanlar daha da korkmaya başladı” dedi.

DHA'da yer alan habere göre Gümüşhane'de yeni devlet hastanesi binasının güçlendirme çalışması kapsamında 2019'da başlatılan kazılardan çıkan taş ve topraktan oluşan tonlarca hafriyat, kamyonlarla taşındığı Karşıyaka Mahallesi’nin üst yamacına dökülerek depolandı. Yüzde 43 eğimli alana dökülen 32 bin kamyon hafriyat, mahalle yamacında dağ oluşturdu. 1 milyon metreküp hafriyatla oluşan dağ, 500 metre yakınındaki mahalleliye, olası şiddetli yağışların yanı sıra deprem gibi sarsıntılarda taş düşme ve heyelan endişesi yaşatıyor. Hafriyatın mahallelerine taşınmasına karşı çıkan vatandaşlar, çalışmanın durdurulması için meslek odalarıyla bir araya gelerek imza kampanyası başlattı. Muhtar Arzu Ay ve mahalleli, risk oluşturduğu gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda da bulundu.

Suç duyurusunun ardından başlatılan soruşturmada, yargıya taşınan hafriyat alanında, bilirkişi heyeti tarafından inceleme yapıldı. Raporda hafriyatın yaratacağı riske yer verildi.

Hafriyat alanından bahçesine kayalar yuvarlandığını söyleyen Bahriye Bağbancı şöyle konuştu:

“Bu mahalle gerçekten tehdit altında eskisi gibi kar yağsa Gümüşhane’ye, sonra erise bu mahalle yok olabilir. Bu mahallede depremler hissediliyor, en son işte Erzincan’da olanlar. Aynısının burada olması muhtemel."